Rassentoppers: De kleine maar dappere 'tuigerponymerrie' Felony • Dressuur Magazine
Algemeen
Eigen foto Melissa Valken

In de rubriek Rassentoppers maken we kennis met enkele bijzondere, mooie en opvallende dressuurcombinaties. Deze keer stellen we de kleine, maar stoere tuigpaardmerrie Felony en haar amazone Melissa Valken aan je voor. Melissa komt met de 1,55m hoge merrie uit bij de paarden en is inmiddels ZZ-Licht dressuur.

Melissa kreeg de negenjarige Felony toen ze net vier was. Ze liep toen drie maanden onder het zadel. Voor Melissa was de merrie, die Saffraan als vader heeft, haar eerste eigen pony en is het puur toeval dat ze een tuiger is. “We waren niet specifiek op zoek naar een tuigpaard. Ik heb Felony op internet gevonden en toen ik haar twee keer gereden had was ik verkocht”, vertelt de negentienjarige amazone. “Pas toen we haar ophaalden en in de auto de papieren bekeken kwam ik erachter dat ze uit een tuigpaardenfamilie kwam.”

Eerst bij de pony’s

Melissa begon haar wedstrijdcarrière met Felony bij de pony’s. Ze was Z2 dressuur, L eventing en B springen toen ze vanwege het bereiken van de achttienjarige leeftijd de overstap maakte naar de paarden. Bij de paarden is het duo inmiddels niet alleen ZZ-Licht dressuur, maar ook L eventing en B springen.

Klein maar dapper

Felony is met haar 1,55m klein, maar dapper. “Ze leert heel snel en ze doet eigenlijk altijd goed mee”, vertelt Melissa enthousiast verder. “Ze kan van nature heel expressief draven met veel takt en ze is dan wel een echte merrie, maar zonder de typische merriekwaaltjes. Als het erop aankomt gaat ze echt voor me door het vuur en doet ze alles wat ik vraag.”

Reacties

In de losrijring heeft Melissa wel eens het gevoel dat ze een beetje klein is tussen alle paarden, maar van anderen hoort ze daar eigenlijk niet zo veel over. “Er wordt wel eens gereageerd als mensen zien dat ik met mijn pony tussen de paarden rijd, maar niet op een vervelende manier, meer dat mensen een beetje verbaasd zijn dan.”

Ambities

Op de vraag wat de ambities zijn met Felony voor de toekomst vertelt Melissa dat ze voor haar gevoel nog helemaal niet aan het plafond zit met haar pony. “We moeten de series nog trainen, maar als dat goed gaat zou ik best young riders proeven willen rijden”, vervolgt Melissa. “En als het lukt wil ik ook graag ZZ-zwaar gaan starten, maar ik heb geen haast en het moet allemaal wel echt goed bevestigd zijn.

Titels

Melissa en Felony zijn niet alleen actief in de individuele dressuur, ze rijden ook viertal op de Winterswijkse rijvereniging. En niet onverdienstelijk, afgelopen zomer werd ze met ‘haar’ viertal reservekampioen in de klasse M op de Hippiade. Deze titel is overigens niet de eerste van het duo, toen de twee nog bij de pony’s reden werden ze kringkampioen van de Achterhoek in de klasse M2.

Hoogtepunten

De titels zijn niet de enige hoogtepunten uit de carrière van het duo tot nu toe. Bij de pony’s selecteerden de twee zich voor de Gelderse kampioenschappen in de klasse B, L1, M1 en M2 en voor de belofte-trainingen regio Gelderland/Flevoland. Ze mochten bovendien ook starten op Outdoor Gelderland in de klasse Z1. Bij de paarden werd het duo gescout voor het Bavaria 0.0 potentials eventingteam.

Routine

Melissa probeert Felony zo’n vijf keer per week te rijden wat voor haar meestal goed te combineren valt met haar studie. De amazone volgt een opleiding voor tandartsassistente en verwacht daarna ook nog verder te gaan leren. “Ik heb in ieder geval een keer per week privéles dressuur met haar en een keer per week springles op de vereniging. Verder volgen we regelmatig eventing trainingen, rijd ik met haar buiten of ga ik met haar wandelen. Ik vind de variatie in de training en het plezier dat Felony en ik samen hebben heel erg belangrijk”, vervolgt Melissa. “Dus het is voor ons niet alleen maar het dagelijkse rondje dressuur in de bak.”

Melissa en Felony worden al vanaf het begin begeleid door Marieke Witte, die zelf met haar Fries ook een bijzondere verschijning is in de ring in de Lichte Tour. “Melissa komt trouw een keer in de week bij mij op stal om te trainen. Ze zijn met elkaar super gemotiveerd en gaan er altijd 100% voor. Melis is een fijne leerling om te hebben en luistert goed, we hebben een goede wisselwerking”, aldus Marieke.

Deel van het gezin

“Mijn ouders zijn mijn grootste fans en trouwe grooms”, vertelt Melissa verder. “Ze gaan altijd mee en brengen me overal naartoe. Zelf heb ik nog geen rijbewijs en zonder de hulp van mijn ouders zou ik dit allemaal niet kunnen doen.” Volgens moeder Anita maakt Felony dan ook echt deel uit van het gezin. “Ook al staat ze misschien niet bij ons thuis, ze hoort er echt helemaal bij.”

Bron: Dressuur.nl

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.