Probleem met je paard? Probeer iets nieuws • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Bijna iedere ruiter heeft het wel eens meegemaakt: je loopt tegen een probleem aan met je paard en het lijkt maar niet te willen lukken om daar doorheen te komen. Je wordt er gek van dat het niet lukt en zowel als je bij je paard bent als wanneer je thuis bent, het laat je niet los.

Routine

De oplossing voor zo’n probleem is soms  makkelijker dan dat je denkt volgens Laurel Denton op Horseandrider. “Ruiters komen soms vast te zitten omdat dat hoort bij de menselijke natuur”, aldus Denton. “We zijn als mensen geneigd om op een bepaalde manier te koken, uit te gaan naar dezelfde gelegenheden, onze dagen op ongeveer dezelfde manier in te delen en om overal een routine in te ontwikkelen.”

“Met onze paarden betekent dat dat je steeds opnieuw hetzelfde probeert en daarbij hoopt op een andere uitkomst dan de keer ervoor, terwijl eigenlijk duidelijk is dat het niet werkt. De oplossing ligt dan in het zoeken van een andere aanpak, het proberen van iets nieuws.”

Voorbeeld

Een voorbeeld dat Denton graag gebruikt is wanneer je een paard de wissels leert. “Ik hou graag een bepaalde volgorde aan in het leren van de wissels, maar als ik merk dat dat bij een paard niet werkt, dan verander ik de stappen. Soms doe ik het even wat rustiger aan, soms doe ik echt een stapje terug, maar soms ga ik ook een tijdje met iets anders (nieuws) aan de slag. Ik blijf in ieder geval niet drillen en ik geef het ook niet op, maar ik laat me niet gek maken.”

Hulp

Denton raadt aan om hulp te vragen als je het gevoel hebt er zelf niet uit te komen en al van alles hebt geprobeerd. “Soms denk je dat je dingen al anders hebt aangepakt, maar heeft dat niet geholpen. Dan kan het zijn dat je onbewust zelf nog hetzelfde bent blijven doen. Een instructeur, die vanaf de grond meekijkt, ziet vaak beter of je wel echt iets anders vraagt en kan je ook helpen met het vinden van de oplossing.”

Steeds opnieuw hetzelfde

“Wat je in ieder geval niet moet doen is steeds opnieuw hetzelfde doen en dan een ander resultaat verwachten. Want daarmee maak je jezelf echt gek.”

Bron: Horseandrider

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.