Probeer je paard zijn gedachten te lezen • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Probeer je paard zijn gedachten te lezen

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Een van de ultieme doelen van veel ruiters is om samen met je paard ‘een’ te worden en zo’n band met hem opbouwen dat het lijkt alsof hij je gedachten kan lezen. Aan zo’n band moet je natuurlijk werken en met correcte training en veel oefening kun je heel ver komen. Toch kun je er als ruiter nog meer aan doen om die band te krijgen en dat is proberen ook de gedachten van je paard te leren ‘lezen’.

Vermenselijken

Volgens Horse and Rider moet je heel erg oppassen dat je je paard niet gaat ‘vermenselijken’. Een paard is een paard en hij heeft als vluchtdier diep gewortelde instincten, die hem helpen overleven. Ook al loert er nu meestal geen roofdier meer om de hoek, dat hem op wil eten, als hij zich ongemakkelijk voelt, dan is zijn natuurlijke reactie meestal opletten en eventueel vluchten. Wanneer je paard zich voor jouw gevoel apart gedraagt, zou je eerst even een pasje op de plaats moeten maken om te zien waar dat vandaan komt. Waar jij als ruiter weet dat die blaffende hond veilig aan de lijn zit, ziet je paard een gevaar. En dat kan ook gelden voor grote machines of juist kleine flapperende stukjes plastic. Wanneer je begrijpt waarom hij iets doet, dan zul je zien dat dat eigenlijk nooit gericht is op jou dwars zitten, maar op ‘gevaar’ uit de weg gaan.

Begrip

Wanneer je dan begrijpt waarom je paard af en toe kijkerig is en soms probeert weg te rennen, dan kun je proberen hem gerust te stellen zonder dat je boos of ongeduldig wordt. Op die manier leer je je paard dat hij op je kan vertrouwen en daarmee bouw je nog meer aan jullie band. Bovendien kun je als je begrijpt waarom je paard zijn aandacht steeds richt op zaken die niets met het werk te maken hebben, juist proberen zijn aandacht daarvan af te leiden.

Opdrachten

Merk je dat je paard verstijft in het werk, probeer hem dan opdrachten te geven waar hij zich voor op jou moet concentreren in het werk, dan heeft hij geen tijd om op andere zaken te letten. Pas op dat je hem geen dingen laat doen, die hij nog niet kan, want dat zorgt juist vaak voor extra spanning. En ook die spanning zorgt ervoor dat je paard zich niet op zijn gemak voelt, waardoor hij eerder geneigd zal zijn om te schrikken.

Samenwerking

Wanneer je je paard consequent en eerlijk traint, duidelijk bent in wat je wel en niet van hem wilt en hem ook beloont voor zijn inzet, dan ben je rijtechnisch al een eind op weg naar een fijne samenwerking. Voeg je daar aan toe dat je zijn manier van denken probeert te volgen, zodat je hem kunt helpen op momenten dat hij een beetje extra leiding of vertrouwen nodig heeft, dan word je nog meer ‘een’ met je paard.

 

Bron: Horseandrider

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook