Praten tegen jezelf om beter te rijden • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Praten tegen jezelf om beter te rijden

Hoewel er soms grapjes gemaakt worden als je tegen jezelf of tegen je paard praat, is het voor ruiters toch vaak heel goed om het wel te doen. Met je stem kun je je paard belonen of even zijn aandacht vragen, maar ook je eigen focus kun je vaak beter houden als je tegen jezelf praat.

Hard of zacht

Dat tegen jezelf praten hoeft niet perse hardop, je kunt ook heel goed in je hoofd tegen jezelf praten, maar het is wel heel belangrijk dat je oplet wat je zegt. De ene ruiter kletst spreekwoordelijk de oren van zijn paard zijn hoofd en de andere ruiter hoor je misschien een keer klikken en een keer ‘braaf’ fluisteren, maar verder niet. Dat wil niet zeggen dat de stille ruiter niet tegen zichzelf praat, want dat kun je je ook heel goed in je hoofd doen, maar het is misschien wel iets lastiger om de juiste dingen tegen jezelf te zeggen.

Effect

“Praten tegen jezelf heeft enorm effect op je lichaam en de bewegingskwaliteit”, aldus bewegingswetenschapper Lisa Siegler. “Het effect kan wel verschillende kanten op en dat hangt af van de dialoog. Er zijn studies in de sportpsychologie die aantonen dat de interne dialoog omsloeg kort voordat de prestaties achteruit gingen.”

Twijfel

Bijna iedereen heeft het wel eens mee gemaakt, zo’n moment dat de twijfel opkomt. “Soms merk je dat je even het gevoel kwijt bent of reageert je paard anders dan verwacht en op het moment dat je dan het gevoel van twijfel de overhand laat nemen, dan lukt het niet meer. Het is dan de innerlijke dialoog die de weegschaal door laat slaan.”

Twee kanten op

Het mooie is dat je met de innerlijke dialoog twee kanten op kunt. Wanneer je namelijk merkt dat je even onzeker wordt, kun je jezelf ook juist vertellen wat je wel moet doen. Even concentreren op de overgangen, even op je ademhaling letten, bedenken wat de beste oplossing kan zijn voor een probleem waar je tegenaan loopt op dat moment en even met jezelf bespreken wat normaal gesproken goed helpt als je tegen een bepaald probleem aan loopt. Het is misschien wel iets dat je een beetje moet oefenen, maar juist door actief tegen jezelf te gaan praten en niet af te wachten tot de twijfel het overneemt, kun je de regie in handen houden. Het is eigenlijk net een beetje wat je doet als je de aandacht van je paard bij je wilt houden, je zorgt dat hij zich concentreert op wat je wel wilt dat er gebeurt en niet op wat je juist niet wilt.

Bron: Reiterrevue

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook