Pas op voor deze 'fout' • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Pas op voor deze ‘fout’

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

De term ‘je paard aan het bit’ rijden is een van de dingen, die je als ruiter te horen krijgt als je les hebt of als je de training van je paard bespreekt. De boodschap, die de term met zich meebrengt, wordt door sommige ruiters nog wel eens verkeerd uitgelegd. Een betere term zou volgens Dressagetraining.tv kunnen zijn een zoekende reflex opwekken.

Verkeerd begrijpen

De term ‘aan het bit’ wordt door sommige ruiters verkeerd begrepen. Omdat het paard ‘aan het bit’ zou moeten gaan, proberen zij met hun hand verschillende manieren om hun paard naar beneden te houden. Wiebelen met de vingers, een beetje links-rechts heen en weer bewegen of misschien zelfs met wat druk het hoofd en de hals in een houding te dwingen. Het gevolg daarvan is dat een paard helemaal niet aan het bit gaat en daarbij ook helemaal niet meer goed door zijn lijf kan gaan.

Geen contact

Als een paard niet van achteren naar voren door zijn lijf gaat en zijn hoofd met druk op de plek wordt gehouden of zelfs mee heen en weer gaat in de beweging van de handen van zijn ruiter, dan ontstaan er mogelijk allerlei problemen. Een paard kan zijn rug wegdrukken, scheef gaan lopen, gaan kantelen, ongehoorzaam worden en zich ook steeds sterker gaan maken aan de voorkant als reactie op die druk. Het echte contact in je hand is dan helemaal weg.

Zoekende reflex

Wanneer je volgens Dressagetraining.tv juist je handen stil houdt naast elkaar en niet te hard in de teugel knijpt, dan kun je de zoekende reflex van je paard gebruiken om wel contact te maken. Het mooie is dat eigenlijk ieder paard dat kan leren. Je moet alleen als ruiter wel consequent zijn en niet proberen om ‘short cuts’ te nemen. Als ruiter moet je dan natuurlijk wel zorgen dat je leert hoe je die zoekende reflex opwekt.

Over de rug

Om te beginnen houd je je handen stil. Je paard moet zelf naar je hand toe willen lopen en dat doet hij niet als je de hele tijd zit te wiebelen of te trekken. Dan moet je zorgen dat je hem van achteren uit naar voren rijdt, waarbij hij de kans krijgt om over zijn rug te bewegen. Gaat hij voor je been voorwaarts, dan zoekt hij automatisch het contact op met je hand. Het rijden van figuren als voltes en achten helpen ook om je paard door zijn lijf te kriigen, net als overgangen rijden en voorwaarts-zijwaartse oefeningen.

Teugelgebruik

Af en toe moet je wel iets doen met je hand als je je paard iets wilt vertellen en daarom is het extra belangrijk dat je leert om niets te doen met je hand en je paard naar je hand toe leert gaan. Wiebelen of heen en weer gaan met je handen is niet eens een echte hulp en als je het constant doet, dan stompt je paard daar op af. Gevolg is dat je dan, als je wel een keer een teugelhulp wilt geven, dat je paard helemaal geen antwoord meer geeft of pas als je een hele groffe hulp geeft. Net als bij alle hulpen geef je een teugelhulp en hou je daar dan ook weer mee op als je paard geantwoord heeft.

 

Klik hier voor de video

Klik hier als je wat tips wilt lezen over ‘aan het bit’ gaan

Bron: Dressagetraining

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook