'Oprichting en verzameling' uitgelegd door Bas de Recht • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

‘Oprichting en verzameling’ uitgelegd door Bas de Recht

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Wanneer bij een paard de basis voor elkaar is, kan je gaan werken naar een verzameld, voorwaarts-opwaarts en opgericht paard. Bastiaan legt uit: “Een veel geziene valkuil is dat mensen hun paard ‘in oprichting’ willen rijden, maar dat bestaat niet. Een opgericht paard moet langzaam tot stand komen, dat is geen houding waar je een paard ‘even’ in kunt zetten. Vaak zie je mensen die tijdens een dressuurproef hun paard ineens ‘in de oprichting’ willen rijden. Wat je dan eigenlijk ziet, is dat vaak alleen maar het hoofd en de hals in een richting worden getild.”

Oprichting krijgen

Wanneer je meer power aan de achterkant bij een paard erin brengt en dat er ook weer voorwaarts-opwaarts uit weet te rijden, dan krijg je oprichting, wordt vaak beweerd. Bas: “In de praktijk zie je echter vaak dat de voorwaartse drang teveel wordt afgeremd, waardoor een paard naar beneden afwikkelt; op de voorhand. Dat gaat vaak ten koste van het achterbeengebruik, waardoor je ook weer nooit een goede oprichting krijgt. Wanneer je dan toch ‘oprichting’ wil, dan wordt het tillen.”Het is echter niet zo simpel dat een paard opgericht gaat lopen zodra een ruiter van achteruit power vraagt, en de hand aan de voorkant opent. “De kans is heel groot dat je paard alleen maar harder gaat lopen, tegen de hand komt, of dat je de verbinding verliest”, legt Bas uit. “Je moet proberen om met een hoger ingezette hals dezelfde lengtebuiging te krijgen over de rug, helemaal van achteren naar voren. Bedenk je ook dat een paard dat correct rond en naar beneden loopt, nog steeds bergop kan lopen met het lichaam. Je moet in staat zijn om je paard in het lichaam voorwaarts-opwaarts te krijgen, de hoofd-halshouding is onafhankelijk daarvan. Een paard moet met een voorwaarts-opwaarts lichaam kunnen halsstrekken, maar ook omhoog of horizontaal kunnen lopen.”

Schakelen

Het doel is een voorwaarts-opwaartse en verzamelde houding, waarbij het paard op de achterhand komt, draagkracht heeft, een actieve achterhand heeft, rijst en heft in de voorhoud, en dat allemaal met behoud van nageeflijkheid en lengtebuiging. Om tot dat doel te komen. is schakelen volgens Bas de meest nuttige oefening. Bas: “Door schakelen kan je iets veranderen, iets creëren. Wil je gaan schakelen, dan is het allereerst belangrijk dat je bekijkt wat de neiging van je paard is. Wil hij bijvoorbeeld voorwaarts, wegrennen, is hij juist terughoudend, op de voorhand, actief van achteren of juist niet? Begin dus niet domweg aan schakelen omdat men zegt dat het goed is, maar zoek een doel.”

‘De schoft omhoog’

Een doel voor velen is het ‘omhoog rijden’ van de schoft. Ook hebben veel mensen het bij halsstrekken over een schoft-lift. “Dat gebeurt echter niet tijdens ‘enkel’ het halsstrekken”, vertelt Bas. “Wat dan wél gebeurt, is een schoft-opening. Zelfs wanneer je de hals met een traag, sloffend paard naar beneden brengt, komt nog steeds íets de schoft open. Door heel veel activiteit kan dan de schoft worden ‘gelift’, maar eigenlijk is dat geen goede term. Je kunt de schoft alléén niet liften, de hele borstkas moet worden opgetild.
De schoftopening en -lift is volgens Bas ook heel belangrijk voor het paard om de borst zijwaarts te kunnen buigen. “Dat wordt vaak onderschat. Een paard dat de schoft laag houdt en dus wegdrukt, zal nooit ver kunnen inbuigen opzij. Wil je dat oplossen, dan is het eerst weer een kwestie van rechtrichten en dan schoftopening en daarmee borstvering creëren. Pas dan  kan je paard zijwaarts buigen en bijvoorbeeld over de rug door een appuyement lopen.”

Meer lezen?

Dit is een klein deel van het artikel ‘Oprichting en verzameling’, dat verscheen in Dressuur 2-2019. Bestel dit nummer hier.

Bastiaan gaat daar verder onder andere nog in op: het halsstrekken, zijn schakelschema, de hoofd-halshouding, de wedstrijdhouding, en hij legt uit of ieder paard bergop kan lopen.

Klik hier om een abonnement af te sluiten.

Bron: Dressuur

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook