Onderzoek wijst uit: Dagelijks trainen is niet nodig • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Onderzoek wijst uit: Dagelijks trainen is niet nodig

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Paarden leren dingen van herhaling. Dus wanneer je je paard iets nieuws wilt leren moet je als ruiter de tijd nemen om nieuwe dingen vaak te herhalen en pas weer verder te gaan als hij het geleerde goed begrijpt en beheerst. Toch hoef je niet dag in-dag uit met de nieuwe oefening aan de slag. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat een interval van drie dagen net zo goed is als dagelijkse training en dat heeft bijkomende voordelen.

Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat paarden een vergelijkbare leervoortgang hebben en zich net zo goed een taak herinneren wanneer ze elke drie dagen worden getraind als wanneer ze dagelijks getraind worden.

Gevoel

Veel ruiters en trainers beslissen hoe vaak ze hun paarden trainen op het gevoel van hoe zij denken dat het paard reageert. Vaak herhalen betekent dan vaak dagelijks opnieuw oefenen tot iets lukt.

Studie

Om deze veronderstelling wetenschappelijk te testen, heeft een team van paardenwetenschappers uit Duitsland en Australië onderzocht hoe goed paarden zich een specifieke leertaak herinneren wanneer ze op verschillende tijdsintervallen werden getraind.

Uta König von Borstel, hoofd van de afdeling veehouderij, gedrag en welzijn aan de Justus-Liebig Universiteit in het Duitse Giessen en haar team van onderzoekers gingen op zoek naar de optimale tijdsinterval tussen trainingsherhalingen van een leertaak.

Verschillende tijdsintervallen

Het doel van de studie was om de snelheid te beoordelen waarin een paard nieuwe taken leert wanneer het in verschillende tijdsintervallen wordt getraind met behulp van negatieve bevestiging en vervolgens de resultaten te vergelijken. Deze vorm van training houdt in dat er druk wordt uitgeoefend om iets gedaan te krijgen en dat je de druk weghaalt zodra het paard reageert.

Drie nieuwe taken

De onderzoekers trainden 39 paarden, variërend in leeftijd van twee tot 24 jaar om drie verschillende, onbekende taken uit te voeren. Eén groep van twintig paarden werd eenmaal per dag getraind en de tweede groep van negentien paarden werd eenmaal in de drie dagen getraind. De dingen die de paarden moesten leren waren dat ze hun hoofd moesten laten zakken als er druk achter hun oren werd gezet, achteruit moesten gaan bij druk tegen hun hals en voorwaarts moesten stappen als er druk op hun kogel werd uitgeoefend.

Trainingssessies

Trainingssessies duurden 1 minuut, waardoor 3-5 herhalingen per taak en sessie mogelijk waren. Het succes werd uitgedrukt in een schaal van 0 tot 6, waarbij 0 geen reactie was en zes betekende dat het paard de beweging goed uitvoerde met een lichte druk. De hartslag, het gedrag en de tijd en de druk die de paarden nodig hadden om te reageren, werden ook geregistreerd.

In alle gevallen verbeterden de prestaties van de paarden aanzienlijk tijdens beide trainingsschema’s.

Resultaat

De onderzoekers ontdekten dat de paarden die dagelijks werden getraind, na twee weken iets beter presteerden dan degenen die elke derde dag werden getraind.

Bij het vergelijken van hun prestaties aan het einde van week één en aan het einde van de 28-daagse onderzoeksperiode, vertoonden de paarden echter geen significant verschil in de tijd of druk die nodig was om te reageren op een van de taken of in hun leerproces. Er waren ook bij het vergelijken van de leervoortgang van beide groepen na hetzelfde aantal trainingssessies geen significante prestatieverschillen.

Conclusie

De resultaten van het onderzoek suggereren dat paarden niet vergeten wat ze hebben geleerd als ze elke derde dag worden getraind in plaats van dagelijks. Door paarden twee dagen tussen trainingssessies te laten rusten in plaats van ze dagelijks te trainen kun je de tijd van een trainer efficiënter indelen, maar wat nog belangrijker is, je kunt daarmee ook het risico op ‘over’-training verkleinen.

Herstel

“Elke dag trainen is niet per se slecht voor een paard, maar het is belangrijk om te onthouden dat het type training ook relevant is. Als het paard een zware lichamelijke taak wordt geleerd, zal het een time-out nodig hebben tussen de training om zijn spieren te laten rusten en herstellen”, vertelt König von Borstel. “Wanneer paarden wel ‘over’-getraind zijn, kunnen ze allerlei mentale problemen krijgen, zoals zich afsluiten, ongehoorzaam gedrag of agressief gedrag vertonen, maar ze kunnen ook fysieke problemen, zoals bot-, pees- en spierblessures krijgen.”

Gewoonte

“De sleutel is dat we actie proberen om te zetten in gewoonte”, aldus König. “Tijdens de trainingsfase kunnen dingen misgaan, dus hoe efficiënter we de gewoontefase bereiken, hoe beter het is voor zowel paard als ruiter. ”

Bron: Horsetalk

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook