Onderschat de kracht van je gedachten niet • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Onderschat de kracht van je gedachten niet

Foto; Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Doelen stellen helpt om te zorgen dat je vooruit blijft gaan met je paard en draagt daarmee bij aan het succes dat je met je paard hebt. Met duidelijke doelen kun je een stappenplan maken voor de training, maar daarnaast is het verstandig om eens goed te kijken naar je hoe je denkt en wat je overtuigingen zijn, want dat heeft ook grote invloed.

Je geest is een van de krachtigste middelen die je kunt gebruiken om je prestaties te verbeteren. Het is zelfs een van de meest besproken onderwerpen in de sport. Sportpsychologie is dan ook niet alleen voor professionals, iedereen kan ervan profiteren. Daarom verzamelde Horse and Rider een paar tips.

Negatieve spiraal

Wanneer er iets minder goed gaat en je hebt het gevoel dat je niet vooruit komt met je paard, dan kan het zijn dat je geneigd bent om jezelf in een negatieve spiraal te laten trekken. Je kunt dan sneller geneigd zijn om allerlei oorzaken van buitenaf te zoeken om aan jezelf uit te leggen waarom het niet gaat zoals je wilt, maar wat je op dat moment beter kunt doen is uitzoeken wat je wilt bereiken, hoe dat eruit zou zien en wat je kunt doen om het te bereiken.

Oplossingsgericht

Wanneer je een probleem oplossingsgericht bekijkt, dan is de weg naar verbetering al een stukje ingeslagen en dat is een goed begin. Probeer te kijken wat het probleem is en pluis het dan uit zodat je een stappenplan kunt maken om het op te lossen. Vergeet daarbij ook niet om voor jezelf een duidelijk omschreven doel – of een paar doelen – te stellen.

Beter ‘niet’

Het helpt ook om goed na te denken over hoe je dingen benadert en wat je gelooft over jezelf en je paard, want gedachten zijn erg krachtig. Dat betekent ook dat je beter geen dingen tegen jezelf kunt zeggen als:

  • Ik kan dat toch niet
  • Dat gaat mij niet lukken
  • Ik geef het liever op
  • .., , maar mijn paard …
  • Ik heb álles al geprobeerd

Vraag jezelf juist af wat je kunt doen om iets toch te leren of onder de knie te krijgen. Hoe je iets aan kunt pakken en wat je kunt doen om te zorgen dat je paard je begrijpt en gaat doen wat je van hem vraagt. Vraag hulp aan je trainer en maak samen een stappenplan. En vergeet niet dat elk klein stapje in de goede richting je dichter bij je doel brengt.

Bron: Horseandrider

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook