Niet alleen leren, ook visualiseren • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Niet alleen leren, ook visualiseren

Foto: Arnd Bronkhorst

Verkeerd rijden in je proef is eigenlijk een van de vervelendste dingen, die je kunt doen als ruiter. Niet alleen omdat het punten kost, maar vooral omdat het niet nodig is. Wanneer je zorgt dat je je proef goed kent en beheerst, dan kun je zowel met als zonder voorlezer foutloos de lijnen rijden.

Oefenen

Om je proef uit je hoofd te leren, moet je natuurlijk om te beginnen eerst zorgen dat  je hem vaak genoeg doorleest. Wanneer je dan ook bijvoorbeeld je proef nog uit tekent op papier of eventueel met je boekje in je hand letterlijk doorloopt, dan gaat die proef steeds beter in je hoofd zitten.

Afleiding

Toch kan het dan nog gebeuren dat je midden in je proef verkeerd rijdt, omdat je bijvoorbeeld afgeleid bent door wat je paard doet. Of door iets wat om de ring heen gebeurt. Wanneer je daar last van hebt, dan kan het volgens Horse and Hound goed helpen om je proef niet alleen helemaal uit je hoofd te leren, maar vooral ook helemaal te visualiseren.

Het hele plaatje

Probeer bij het visualiseren van je proef om het hele plaatje in je hoofd te beleven. Van het rinkelen van de bel van de jury tot het geluid van de andere paarden in de baan naast je. Stel je echt voor hoe je naar de jury kijkt bij het binnenrijden en hoe je je teugels in een hand pakt bij het groeten. Probeer te voelen hoe je je paard laat vergroten op de diagonaal, hoe je hem de overgangen laat maken van verzameling naar grotere passen en weer terug, maar ook hoe je hem soms een pasje opzij zet in de hoek om hem met zijn aandacht bij je te houden als dat nodig. En voel ook hoe je ontspant als je paard bijvoorbeeld uit moet strekken in de stap.

Oplossen

Wanneer je weet dat je paard soms kijkerig is, stel je dan ook echt voor hoe je dat oplost in je proef. Een goede voorbereiding is het halve werk en wanneer je ook aandacht besteedt aan hoe je dingen op zou willen lossen, zorg je dat je niet voor verrassingen komt te staan.

Bron: Horseandhound

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook