Motivatie voor als het even anders is dan normaal • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Motivatie voor als het even anders is dan normaal

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Vanwege de coronamaatregelen heeft vrijwel iedereen wel te maken met een agenda die er anders uitziet dan normaal. Ruiters hebben in deze periode vaak het geluk dat zij nog naar hun paard mogen en hebben daarmee een bevoorrechte positie, maar ook in paardenland zijn de gevolgen van de coronacrisis merkbaar, denk bijvoorbeeld aan de lege wedstrijdkalender.

Mocht je wel wat motivatie kunnen gebruiken om lekker aan de slag te blijven met je paard, dan zijn de tips die Dressage Today verzamelde misschien wel handig.

Theorie

Veel ruiters hebben het vaak zo druk met werk, familie en andere verplichtingen dat ze net aan tijd hebben voor hun les en de gewone training. Gebruik deze rustige tijd dan om je op de theorie te concentreren. Een betere ruiter worden doe je door te rijden, maar ook door je te verdiepen in de theorie achter de training. Er zijn veel boeken over het rijden, maar er is ook online veel te vinden over het rijden. Verdiep je in de oefeningen waar je op dit moment mee bezig bent en zoek uit wat je kunt doen om je paard daarbij te helpen.

Visualiseer

Topsporters kennen de kracht van visualisatie-oefeningen. Mentale beeldvorming is ongelooflijk krachtig en ook studies hebben aangetoond dat deze oefeningen de prestaties daadwerkelijk kunnen verbeteren. Sluit je ogen en visualiseer je rit zo duidelijk mogelijk met al je zintuigen. Stel je voor hoe je straks als er weer wedstrijden zijn, je proef rijdt en probeer dan echt de sfeer te voelen van de wedstrijd. Bedenk hoe je wilt dat de overgangen voelen en hoe de figuren eruit moeten zien. Hoe echter je je proef voor ogen ziet, hoe beter.

Mediteren

Meditatie- en mindfulness-oefeningen kunnen stress helpen verminderen, en helpen je ook om meer in het moment te zijn wanneer je bij je paard bent. Probeer zo’n tien tot vijftien minuten per dag te reserveren voor dit soort oefeningen. Er zijn boeken met tips en ook online kun je tips vinden over hoe je meer in het moment kunt leren zijn. Nu je wat meer tijd hebt, is het een goed moment om aan zoiets te beginnen.

Blijf actief

Blijf actief en blijf ook in beweging nu alles er een beetje anders aan toe gaat dan je gewend bent. Je kunt naast het rijden ook wandelen of een paar yoga-oefeningen voor thuis doen. Zorgen dat je soepel blijft en je conditie op peil houdt, helpt je ook beter worden als ruiter en dan kun je er straks als alles weer op gang komt gelijk weer goed tegenaan.

Bron: Dressagetoday

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook