Mooie wissels met Laura Tomlinson • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Mooie wissels met Laura Tomlinson

Laura Tomlinson (voorheen Bechtolsheimer) en haar merrie Rosalie B (v. Rubin Royal). Foto: Quillemette Kraaikamp

Bij het aanleren en rijden van de vliegende wissels zijn er een aantal dingen, die belangrijk zijn om op te letten. Zo is bijvoorbeeld de gehoorzaamheid aan de hulpen van cruciaal belang net als de kwaliteit van de galop. Laura Tomlinson gaf op Horse and Hound een paar tips.

Balans

“Bij galopwissels gaat het om de balans en de kwaliteit van de galop”, vertelt de amazone. “Als de galop goed is en zowel paard als ruiter goed in balans zijn, dan heb je een goede kans dat je je paard een mooie wissel kunt leren.”

Recht

“Rechtgaan is de sleutel om met veel sprong te kunnen wisselen”, aldus Tomlinson. “Wanneer je paard een beetje scheef is en heen en weer swingt tijdens de wissel, dan verlies je energie. Juist wanneer hij rechtgaat en bergopwaarts naar je hand toe galoppeert, dan krijg je mooi naar voren en omhoog gesprongen wissels.”

Lange zijde

Om je paard te helpen als hij een beetje uitzwaait bij een galopwissel kun je proberen om een vliegende wissel te vragen naar de contragalop wanneer je langs de lange zijde rijdt. De bakwand helpt dan een beetje om te zorgen dat je paard recht naar voren de wissel moet springen. “Als je merkt dat je paard de wissel dan te moeilijk vindt, vraag hetzelfde dan op de binnenhoefslag”, aldus Tomlinson. “Wanneer dat wel lukt kun je na een paar keer de plek waar je de wissel vraagt steeds een stukje meer richting de hoefslag verschuiven. “

Vlak

Voor een paard dat heel gehoorzaam een vliegende wissel maakt, maar daarbij heel vlak en met weinig sprong galoppeert, moet je eerst werken aan meer impuls in de galop. “Je paard zou zo moeten galopperen dat hij voor je gevoel ook over een behoorlijke hindernis zou kunnen springen als je dat zou vragen. Probeer daar eerst naartoe te werken voordat je weer om een wissel vraagt.”

Vluchten

Voor paarden, die het op een vluchten zetten na een wissel of die steeds een beetje rennerig worden ervan is het volgens Tomlinson heel goed om de wissels te vragen op een slangevolte. “Op een slangevolte komt er altijd een wending achter de wissel aan, dus je blijft draaien. Je kunt ook een wissel vragen en direct er achteraan een kleine volte rijden”, vervolgt Tomlinson. “Op die manier laat je de volte het begrenzende werk voor je doen en voorkom je dat je met je hand je paard gaat tegenhouden. Want als je hem gaat remmen met je hand, dan krijg je een vicieuze cirkel: Hij vlucht, jij trekt wat voor hem vervelend is en zorgt voor nog meer vluchtgedrag en je trekt nog harder. Dat voorkom je door hem voorwaarts een volte op te rijden, waarbij je hem juist naar je handen toe kunt drijven.”

Niet vergeten

  • Om goede wissels te kunnen rijden zou je paard in ieder geval ook goede overgangen stap-galop en galop-stap moeten kunnen maken. Als dat kan, dan weet je dat hij voldoende balans heeft en de hulpen goed begrijpt.
  • Overgangen – in en tussen alle gangen – helpen je paard krachtiger worden en dragen daarom ook bij aan het kunnen maken van goede wissels.
  • Paarden vinden de wissel naar de ene kant vaak net iets makkelijker dan naar de andere kant. Wanneer je hem goed blijft trainen en blijft werken om hem in alles zo gelijk mogelijk te krijgen links en rechts, dan wordt het vaak uiteindelijk vanzelf makkelijker voor hem om ook naar de moeilijke kant een wissel te maken. Dat zit hem dus niet in eindeloos de wissel blijven vragen, maar juist in de aandacht voor de volledige training.

Bron: Horseandhound

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook