Moeite met doelen? Hou 't simpel • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Moeite met doelen? Hou ’t simpel

Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Doelen stellen is een van de dingen, die kunnen helpen om de training van je paard zo succesvol mogelijk te maken. Doordat je doelen stelt, weet je wat je wilt bereiken met je paard en daar kun je je plan op aanpassen.

(Flexibele) deadline

Wat vooral belangrijk is met het stellen van doelen is dat de doelen realistisch zijn en dat er een bepaalde tijd voor staat. Zelfs wanneer je een keer de deadline iets moet verschuiven als er iets onvoorziens gebeurt is het nog altijd beter dan een doel zonder einddatum, want dat laatste is te vrijblijvend en heeft daardoor minder zin.

Waslijst

Waar sommige ruiters een waslijst hebben met doelen voor de korte en lange termijn met daarbij een compleet uitgestippeld plan van aanpak, komt een ander er nauwelijks toe om één doel op te schrijven. Het jammere van niets opschrijven is dat je als je een doel alleen in je hoofd stelt, zonder plan en zonder deadline, je het doel op sommige momenten gewoon even vergeet.

Hou het simpel

Horse and Rider gaf daarom de tip om het vooral simpel te houden, maar wel echt op te schrijven.

  • Bedenk één ding dat je graag wilt verbeteren.
  • Bedenk dan wanneer dat verbeterd moet zijn, stel een deadline.
  • Maak (samen met je instructeur) een plan.

Voorbeeld

Stel je wilt de overgang naar de galop verbeteren en je schrijft op dat je dat over een maand graag voor elkaar wilt hebben en hangt dat briefje ergens waar je het elke keer dat je rijdt kunt zien. Dat lijkt dan misschien te ‘simpel’, maar alleen al omdat je je ervan bewust bent iedere keer dat je gaat rijden, dat je op een bepaalde datum graag die overgang beter/vloeiender, meer voorwaarts of noem maar op, wilt kunnen rijden, denk je er tijdens het rijden ook even aan. Vaak betekent dat dat je in aanloop naar de overgang toe wat extra aandacht moet besteden aan bijvoorbeeld het voorwaarts zijn in draf, de nageeflijkheid en de lossigheid. Alleen door daar meer aan te werken gaat je paard vaak al fijner lopen en als kers op de taart worden dan ook de overgangen steeds iets beter.

Met het stellen van slechts één doel per keer en het daarbij behorende plan van aanpak, word je zelf bewuster van hoe je paard gaat en wat je moet doen om hem te verbeteren. Dat is goed voor jezelf als ruiter en je paard gaat daar dus vaak gelijk al fijner van.

Bron: Horseandrider

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back on Track

Lees ook