Maria Caetano met een Lusitano naar de top: 'Het zijn echte vechters' • Dressuur Magazine
Algemeen
Maria Caetano en Coroado. Foto: www.arnd.nl

Dit wereldbekerseizoen zien we vaak hun bijzondere verschijning langskomen: de Portugese Maria Caetano en haar indrukwekkende Lusitanohengst Coroado (v. Rubi). Ze eindigden in zware deelnemersvelden al meerdere malen op het podium. Zo ook dit weekend in Mechelen, waar wij Maria even spraken over haar stoere schimmelhengst. “Lusitano’s zijn echte vechters”, vertelt de amazone trots.

Ze wonnen de wereldbekerwedstrijd in Brno, en eindigden als derde in Madrid en Mechelen: Maria Caetano en Coroado. Niet alleen door zijn imposante verschijning valt de hengst op, maar ook door zijn  ras. De Lusitano staat namelijk bijzonder goed zijn mannetje tussen alle andere dressuurpaarden. “Het is heel bijzonder om hier met een Lusitano te rijden. Ik rijd op alle soorten paarden, niet alleen Lusitano’s, maar om hier te rijden op een paard dat in je eigen land gefokt is, is heel bijzonder. Hij is gefokt door de stoeterij van de Portugese regering, wat weer dichtbij mijn eigen stal daar is”, vertelt de Portugese amazone.

Naar Duitsland

Maria heeft een eigen stal in het Portugese binnenland, maar kwam in mei dit jaar naar Duitsland om te trainen voor Aken en Tryon. In Duitsland traint ze bij Ton de Ridder, en is ze gevestigd op Hof Kasselman in Hagen. “Hier in deze regio zijn de kansen gewoon beter dan in Portugal, daarom ben ik veel langer hier gebleven dan oorspronkelijk de bedoeling was”, vertelt ze. Haar podiumplaatsen met Coroado smaken zeker naar meer: “Ik denk dat we nog beter kunnen dan dit. In Mechelen reden we een persoonlijk record en hadden we gaan fouten, maar vooral op het artistieke vlak kunnen we nog veel winnen.”

Piaffe- passagetalent

Ze is er van overtuigd dat er veel meer Lusitano’s op hoog niveau in de dressuursport mee kunnen gaan draaien: “Een goed paard is altijd een goed paard, ongeacht het ras. Maar Lusitano’s hebben een natuurlijk talent voor piaffe, passage en de verzamelde oefeningen. Nu Coroado sterker wordt in zijn rug en beter begint te galopperen, gaan onze punten steeds verder omhoog. We komen nu echt bij het doel dat de Portugese fokkers voor ogen hebben: goede Grand Prix-paarden. En een groot voordeel van de Lusitano’s is dat ze echt van hun werk houden, ze zijn altijd bij hun ruiter en het zijn echte vechters in de ring, ze zullen zich nooit tegen je keren.

Bron: Dressuur

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.