Maak wedstrijdrijden wat minder spannend voor je paard • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Wedstrijdrijden is vaak al spannend genoeg, maar als je paard het net zo spannend vindt als jij zelf of zelfs nog iets spannender, dan werkt dat meestal niet in je voordeel. Daarom gaf eventingamazone Kate Honey een paar tips op Horse and Hound, die kunnen helpen om de wedstrijd voor je paard iets minder spannend te maken.

Andere paarden

Wen je paard er thuis vast aan om met andere paarden samen te rijden. Als hij al gewend is dat er nog meer paarden in de baan zijn en dat deze ook wel eens de baan verlaten, dan is dat alvast niet meer nieuw.

Verras hem thuis

Probeer je paard thuis ook wel eens te verrassen met een bloempotje dat ergens anders staat of een stoel die in een andere hoek staat. Of vraag af en toe eens een paar mensen om langs de baan te gaan staan als je aan het rijden bent. Als je paard gewend is dat de omgeving ook wel eens anders is, dan is dat ook vast meegenomen.

Varieer van baan

Werk je paard niet altijd in dezelfde baan en oefen ook voor een wedstrijd al eens op een grasbaan bijvoorbeeld. Of wissel regelmatig de buiten- en de binnenbaan af.

Oefen ergens anders

Oefen en train niet alleen thuis, maar neem je paard ook af en toe eens mee naar een andere stal. Dan leert hij dat het normaal is om ergens heen te gaan en aan het werk te gaan.

Neem de tijd

Zorg dat je alle tijd hebt als je op concours gaat. Haastige spoed is zelden goed en dat geldt ook voor het loswerken van je paard.  Als je gehaast bent, dan zorgt dat voor spanning en daarvan gaat je paard meestal niet beter lopen. Neem dus de tijd, zodat je in alle rust kunt voorbereiden op je proef.

Rijd!

Zorg dat je als je eenmaal de ring binnenrijdt ook echt gaat rijden en dat je niet alleen maar bezig bent met overleven. Juist wanneer je de leiding neemt laat je je paard zien dat hij op je kan vertrouwen en dat zorgt dat je paard zich makkelijker kan ontspannen.

Bron: Horseandhound

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.