Maak van je buitenrit een toptraining • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Buitenrijden met je paard is een fijne manier om variatie in je training toe te voegen en te zorgen dat je paard meer ziet dan alleen de rijbaan. En het mooie van buitenrijden is dan weer dat je daar ook in kunt variëren. Ga je de ene keer lekker een stuk stappen omdat je paard wel een rustige dag kan gebruiken, dan kun er de andere keer juist weer een intensieve training van maken.

Warming up

Hoewel het bos, de hei of het strand een heerlijke fitness-studio in de buitenlucht is voor je paard zijn er wel een paar dingen die je niet moet vergeten als je van je buitenrit een training maakt. Cavallo zette enkele daarvan op een rijtje, zodat je het maximale uit je buitenrit kunt halen. De eerste daarvan is dat je niet moet vergeten dat je ook buiten tijd besteedt aan de warming up. De verschillende soorten ondergrond die je tegenkomt onderweg zijn misschien wel goed voor de spieropbouw van je paard, maar net als met de training in de rijbaan heeft je paard wel even tijd nodig om zijn spieren op te warmen.

Evenwicht en coördinatie

Wanneer je buiten rijdt dan kom je vaak ook paadjes tegen waar bijvoorbeeld takken op de bodem liggen of zelfs stukken boomstam. Hoewel het echt niet erg als je je paard een keer over zo’n tak laat draven, omdat hij er alleen maar oplettender van wordt, moet je wel goed opletten dat de onderbodem goed is en dat je paard niet uitglijdt. Een keertje struikelen kan gebeuren, daar wordt je paard juist oplettender van, maar het is ook goed voor zijn evenwicht en coördinatie als je zulke paadjes gewoon in stap rijdt.

Tevreden

Wanneer je de gelegenheid hebt om langere buitenritten te maken, waarbij je ook wel eens langere stukken kunt draven of galopperen dan is dat niet alleen goed voor de conditie van je paard, maar hij wordt er vaak ook (nog) meer tevreden van. Let wel op dat je dat in het begin niet overdrijft en dat je je aanpast aan wat je paard aankan op dat moment en bouw het stapsgewijs op.

Cool

Naast de conditie van je paard werk je buiten ook gelijk aan zijn zelfvertrouwen en leer je je paard onder verschillende omstandigheden aan het werk te gaan. Hiervan wordt hij dan weer ‘cool’ wat vervolgens ook op wedstrijden weer goed van pas kan komen.

Bron: Cavallo

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.