Let op met (zweet)dekens in de winter • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Let op met (zweet)dekens in de winter

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Paarden gaan anders om met warmte dan mensen en ook in de winter loopt hun lichaamstemperatuur veel sneller op. Voor een goed herstel is het echter van belang dat deze daarna weer voldoende kan zakken en daarom is dik inpakken gelijk na het werk lang niet altijd het beste idee.

Om ruiters hiervan bewust te maken gaf Gisella Bartels van het Bartels Instituut in het onderstaande facebookbericht een aantal tips met hoe je het beste om kunt gaan met een warm en bezweet paard in de winter.

Uitdraven

In plaats van lang uitstappen kun je je paard aan het einde van de training ook rustig uit laten draven. De wind helpt dan alvast een beetje afkoelen en daarna stap je je paard nog even uit zonder deken. Verder kun je je paard na het afzadelen nog even uit laten dampen voordat je hem een deken op doet en als je hem dan gelijk nog even na poetst droogt hij mooier op en heb je gelijk zijn hele lichaam even gecontroleerd.

Lang nat

Wanneer je paard lang nat blijft vanwege bijvoorbeeld zijn lange vacht, dan kan het wel raadzaam zijn om hem een zweetdeken op te leggen, maar ook dan bij voorkeur niet direct na de training.En zweet je paard juist veel na, dan is hij waarschijnlijk te warm geweest toe je hem wegzette, dus dan zou je nog iets meer tijd kunnen besteden aan de cooling down.


Lees alle tips over afkoelen, dekens en zweten hieronder:

Bron: Bartels Instituut

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook