Lekker aan de wandel • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Lekker aan de wandel

Wandelen met je paard Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Wanneer je denkt aan variatie in de training, dan denk je misschien niet direct aan een wandeling met je paard, maar dat is zonde, want het is ook een fijne manier om de band met je paard te verbeteren. En hoe beter de band, hoe leuker het is om samen aan het werk te zijn.

Lang of kort

Om effect te hebben van het wandelen met je paard maakt het niet uit of je uren door de natuur kunt wandelen met je paard of alleen een klein blokje met hem om kunt gaan, het is sowieso geschikt om tussendoor met hem te doen.

Gehoorzaam

Wanneer je met je paard wandelt, dan is het uiteraard belangrijk dat hij gehoorzaam is aan je hulpen en dat hij netjes met je mee kan lopen. Tijdens het wandelen moet je paard je netjes volgen zonder dat hij over je heen loopt of je overal naartoe trekt. Daarin moet je als ruiter dan ook consequent zijn.

Ontspannen

Hoewel niet ieder paard direct de eerste keer helemaal ontspannen met je mee wandelt, zie je toch vaak dat ze na een stukje wandelen steeds iets meer rust vinden. Als je zorgt dat je je opstelt als leider en je paard duidelijk aangeeft wat je van hem verwacht, dan is het voor hem ook makkelijker om nog een stukje meer los te laten.

Even aan denken

Er zijn wel een paar dingen waar je even om kunt denken zodat je fijn met je paard aan de wandel kunt gaan en dat is bijvoorbeeld dat het vaak fijn is om zijn hoofdstel in te doen, een lange teugel of halstertouw gebruikt om hem te leiden en dat het ook fijn is om handschoenen aan te doen. Wanneer je weet dat je paard schrikkerig is, neem hem dan aan een longe mee, dan heb je wat meer speling als hij wel een keer schrikt of opzij springt.

Hulpen

Voordat je met je paard op pad gaat, wil je wel zeker zijn dat hij luistert naar je hulpen. ‘Ho’ of ‘halt’ moet betekenen dat je paard gelijk stil gaat staan of zijn pas vertraagt en hij moet gewend zijn dat hij je volgt als je met hem loopt.

Spiegel

Natuurlijk zijn er buiten genoeg dingen te zien waar je paard bang van zou kunnen zijn, maar vraag jezelf wel echt af als je aan het wandelen bent of het gedrag vanuit je paard komt of dat hij reageert op jouw gedrag als ruiter. Wanneer je zelf onrustig of zenuwachtig bent, dan is dat vaak aanstekelijk voor een paard. Zorgen dat je zo ontspant dat je paard er ook rustig van wordt, dat is goed voor je eigen bewustwording, maar ook fijn voor je paard. Je geeft hem daarmee het vertrouwen en dat is het leukst van de wisselwerking tussen jou en je paard. Zo is een wandeling goed voor lichaam en geest, biedt het een spiegel aan en kun je allebei genieten van het samen wandelen.

Bron: Cavallo

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook