Leer je paard stilstaan bij het opstappen • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Leer je paard stilstaan bij het opstappen

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Zorgen dat je goed op je paard kunt stappen is niet alleen veilig, maar ook een goede manier om aan je training te beginnen. Een paard dat al bij het opstappen zijn eigen weg mag gaan zal eerder geneigd zijn om ook tijdens het rijden te doen wat hij zelf wil en dat is nou net niet wat je wilt.

Gedragsspecialist Franziska Görwitz vertelt op Reiterrevue dat er twee oorzaken zijn waarom een paard niet stil blijft staan bij het opstijgen: Hij heeft een slechte ervaring en is daardoor bang of hij heeft het niet goed geleerd.

Alles links

Volgens Görwitz zou het voor paarden goed zijn als ze als jong paard al leren dat een ruiter niet altijd alles vanaf links doet. “Wanneer je altijd vanaf links opstapt en begint met hangen, dan is het voor een paard heel gek wanneer je dan op zijn rug gaat zitten en hij ziet je ook aan de rechterkant”, aldus de gedragsspecialist. “Terwijl je hem als je ook vanaf de rechterkant je voet in de beugel zet en gaat hangen eraan went dat het normaal is vanaf beide kanten.”

Gebrek aan opvoeding

Wanneer het meer gaat om een gebrek in opvoeding, dan is het goed om de hele relatie ruiter-paard te bekijken en dat begint al wanneer je met hem loopt aan de hand. “Iedereen zou zo nu en dan even moeten uitproberen of zijn paard goed stilstaat aan de hand en of hij direct weer met je meeloopt wanneer je dat vraagt. ‘Stopt hij wanneer ik stop, blijft hij ontspannen naast me staan of wordt hij ongeduldig en probeert hij me omver te duwen of mee te trekken?’ Het is een goede manier om de gehoorzaamheid te checken. Want als hij nog niet twee tellen naast je stil kan staan, dan is het lastig om lang genoeg stil te staan bij het opstappen.”

Corrigeren

Heeft je paard vertrouwen en luistert hij eigenlijk ook goed, maar loopt hij toch steeds een stapje naar voren of opzij weg bij het opstapkrukje, corrigeer dan die beweging en laat hem bij voorkeur niet opnieuw naar het opstijgkrukje toe lopen. Als je dat wel doet, dan leer je hem dat hij na een stap opzij of naar voren niet meer stil hoeft te staan, maar dat hij dan eerst een rondje mag lopen. Beter is het volgens Görwitz om dat ene stapje te corrigeren, door hem precies dat stapje terug te laten maken. Doet hij een stap naar voren dan moet hij een stap terug, gaat hij naar achter, dan moet hij naar voren en zo verder. Stap pas op als hij stilstaat en neem ook de tijd om te oefenen, je kunt je paard alles leren dus ook netjes stilstaan.

Geen straf

Let wel op dat je je geduld bewaart en kalm blijft en dat je je paard niet gaat straffen. Een tikje tegen zijn voorbeen om naar achteren te gaan of tegen de zijkant van zijn bil om opzij te gaan is prima, maar als je hem echt een tik geeft of een ruk aan zijn mond, dan gaat hij het stilstaan en opstappen juist associëren met vervelende dingen en dan wordt het nog lastiger om hem stil te laten staan.

Bron: Reiterrevue

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook