Leer goede gewoonten aan om minder te hoeven denken en meer te kunnen rijden • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Leer goede gewoonten aan om minder te hoeven denken en meer te kunnen rijden

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Om goed te kunnen rijden moet je als ruiter leren voelen, maar ook leren hoe dingen in de training worden opgebouwd en waarom. Als je begrijpt hoe het zit en je kunt voelen wat er gebeurt dan is het tijd om te leren reageren op wat je voelt en dat zo gaan beheersen dat je er niet meer over na hoeft te denken.

Goede gewoonte

De eerste stap naar goed rijden is goede gewoonten aan te leren. Alles wat je vaak genoeg op dezelfde manier doet kan een gewoonte worden waar je niet meer over na hoeft te denken. Zorg dus dat je een goede trainer hebt, die je kan helpen om de dingen op de goede manier aan te leren en om dat consequent vol te blijven houden.

Talent

Hoewel het natuurlijk fijn is als je een geboren talent bent als ruiter, kun je ook met minder talent ver komen in de paardensport. Het zijn juist vaak ruiters die minder talent hebben, maar wel vastbesloten zijn om het te leren, die heel veel tijd investeren om de dingen goed te leren. En uiteindelijk heeft iedereen, ook al heb je heel veel talent, veel oefening nodig met zijn paard om iets te bereiken.

Visualiseer

Om je te helpen met het aanleren van goede gewoonten kun je na een fijne training met je paard even de tijd nemen om te visualiseren. Probeer dan het goede gevoel van de training, vooral de hoogtepunten en eventueel de tips van je trainer nog even voor je te zien. Voel ook echt hoe de dingen lukten en welk fijn gevoel je daarbij had.

Gebruik al je zintuigen

Laat al je zintuigen meedoen bij het visualiseren. Hoor het ritme van je paard zijn voetstappen en zijn ademhaling, voel het swingen in zijn rug, het reageren op je been en zie voor je hoe bergop je paard aansprong in galop omdat je zo goed terug kon blijven zitten in de overgang. Het beeld dat je erbij vormt compleet met welke hulpen je gaf en het resultaat van deze hulpen, helpt je om deze goede gewoonten vast te houden en daarmee een automatisme worden in het rijden. Nadenken is natuurlijk goed als je met een paard bezig bent, maar goed leren reageren vanuit je gevoel en daarin consequent zijn helpt je een betere ruiter te worden.

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook