Las ook eens een dagje balkjes aan de longe in • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto: www.arnd.nl

Werken over balkjes is voor dressuurpaarden een vaak leuke variatie op de training, maar als je alleen bent dan kan het ook wel eens lastig zijn om te doen. Gelukkig kun je het werken met balkjes ook doen als je je paard aan de longe hebt. Horseandrider gaf een paar tips.

Her en der

Wanneer je gelijk een hele rij balken neerlegt, dan kan dat voor paarden nog wel eens verwarrend zijn, daarom kun je vaak beter her en der een balk neerleggen in het begin. Wanneer je in een longeercirkel werkt dan kun je er met één of twee beginnen en als je in de baan longeert kun je er ook een stuk of vier verspreid neerleggen. Laat je paard er dan rustig eerst een paar keer overheen stappen voordat je hem er overheen laat draven of galopperen.

Lijntje

Wanneer je een lijntje neer gaat leggen, kijk dan goed naar de paslengte van je paard. Gemiddeld kun je ze anderhalve meter uit elkaar leggen, maar dat kun je aanpassen aan je paard. Het eerste doel is om hem in balans en in een constant tempo over de balkjes te laten draven, net als hoe hij gaat zonder de balkjes.

Moeilijker maken

Gaat hij links- en rechtsom mooi in evenwicht over het lijntje, probeer dan eens om de balkjes iets verder uit elkaar te leggen, zodat je paard zijn passen echt iets groter moet maken om er overheen te draven. Je kunt om de oefening wat moeilijker te maken ook de balkjes aan een kant wat hoger leggen en dan bijvoorbeeld de ene balk aan de linkerkant verhogen en de volgende aan de rechterkant.

Opletten en kijken

Voor je paard is het een goede oefening, omdat hij leert opletten en er daarbij ook sterker en soepeler van wordt. Voor jezelf is het een leuke afwisseling om je paard te zien gaan over de balkjes in plaats van het te voelen. Bovendien kun je als het nodig is veel makkelijker de afstanden aanpassen en de balkjes terugleggen als ze verschoven zijn, omdat je toch al op de grond staat.

Bron: Horseandrider

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.