Laat je paard vertellen wanneer hij klaar is voor meer • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto: Jessica Pijlman | www.madebyjessy.com

Bij de training en opleiding van een jong paard volg je als ruiter een bepaald stappenplan. Het is logisch dat je van een jong paard nog niet te veel mag verwachten en dat je zijn werk aanpast aan wat hij aankan, maar toch is het soms verleidelijk om een stapje te snel te gaan in de training. Grand Prix-amazone Cindy Ishoy legde op Dressagetoday uit waar je goed op moet letten.

Begrijp je paard

Wanneer je je paard traint zijn er een paar dingen, die je goed in de gaten moet houden. Dat is in ieder geval de het vermogen van je paard en hoe sterk hij is. Daarnaast hoe goed je als ruiter in staat bent om te kunnen luisteren naar je paard om te kunnen beoordelen wanneer hij aangeeft dat hij klaar is om verder te gaan.

Het herkennen van zowel de fysieke als mentale capaciteit van je paard is van groot belang voor het succes van de training. Een vierjarig paard kan nu eenmaal nog geen tien of vijftien passen piaffe doen. Daar is hij niet sterk en gebalanceerd genoeg voor, maar hij is daar ook mentaal nog lang niet voor klaar. Daarvoor moet je stapsgewijs bouwen aan zijn lichamelijke kracht, zijn uithoudingsvermogen en hem de tijd geven om de dingen die hij leert ook te begrijpen.

Te weinig

Wanneer je een jong paard maar twee keer in de week rijdt om hem te sparen, dan krijgt hij niet de kans om de dingen te leren die hij nodig heeft om te ontwikkelen. Zijn frissigheid zit hem dan iedere keer opnieuw in de weg en tegen de tijd dat hij aan het werk kan is hij al te moe.

Herhaling

Een paard leert van herhaling en daarom is het volgend Ishoy dan ook beter om hem bijvoorbeeld vijf of zes dagen twintig minuutjes te rijden dan twee keer per week een uur. Het dagelijks herhalen van de basisdingen, die je met hem wilt zoals overgangen en makkelijke lijnen helpen hem deze goed te leren en lichamelijk aan te kunnen.

Voltes

Grote voltes zijn meestal de eerste figuren, die je met je paard kunt rijden en die kun je dan langzaam uitbouwen naar achten en later ook slangenvoltes. Belangrijk is dat je paard in een constant tempo kan gaan en dat dit niet verloren gaat bij het rijden van een oefening.

Je paard geeft het aan

Als je goed kunt luisteren naar je paard dan merk je aan hem wanneer hij eraan toe is om verder te gaan. Hij gaat steeds beter op de hulpen reageren, zijn conditie verbetert en je merkt dat het werk steeds makkelijker is voor hem. Dan kun je iets nieuws toevoegen aan zijn training. En zelfs dan moet je het per keer bekijken. Wanneer je besluit dat vandaag de dag is om die nieuwe oefening te introduceren, maar je paard heeft net een mindere dag dan de afe=gelopen weken, wacht er dan nog een dagje mee en werk hem dan nog even ‘gewoon’ los zonder iets moeilijks toe te voegen. Dram je je zin door als je paard net een mindere dag heeft, dan kun je daar echt nadeel van ondervinden in zijn ontwikkeling. Doe liever een stapje terug en kom er na een paar dagen fijn werken weer op terug.

Basis

Als je zorgt dat de basis voor elkaar is dan heb je altijd iets om op terug te vallen. Wanneer je merkt dat je paard niet happy is in het werk, dan vertelt hij je iets. Luister dan naar hem. Ook al is hij misschien fysiek in staat om te doen wat je vraagt, soms heeft hij mentaal nog iets meer tijd nodig.

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.