Laat je hoofd meedoen • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

De meeste ruiters kennen het wel: je hebt getraind en geoefend, je hebt uren voorbereid en je bent er echt klaar voor om in de ring te gaan knallen, maar dan ben je op het wedstrijdterrein en dan lijkt niets meer te lukken.

Als je weet dat je uitkomt in de klasse waarin jij en je paard thuishoren en het ligt niet aan je inzet thuis, dan kan het zijn dat je geholpen bent als je visualisatie leert gebruiken om je prestatie te verbeteren. Deze techniek wordt in heel veel takken van sport toegepast door zowel professionele atleten als amateurs. Het enige dat je hoeft te doen is je proef eerst in je hoofd rijden voordat je hem in het echt moet doen.

Begin klein

Sportpsychologe Sally McGinn gaf op Horseandrider een paar tips over hoe je daar mee kunt beginnen. “Als je voor het eerst gaat visualiseren, houd het dan simpel. Zoek een rustige plek waar je ontspannen kunt zitten en niet gestoord wordt. Sluit je ogen en adem diep en ritmisch in door je neus en uit door je mond. Je wilt ontspannen zijn zodat je je kunt concentreren op wat je wilt visualiseren.”

Alledaagse situatie

Begin dan met een alledaagse situatie zoals bijvoorbeeld je paard uit de stal halen en naar de wei brengen. Begin met het omdoen van zijn halster, hem met je mee nemen de stal uit, het pad naar de wei aflopen en hem daadwerkelijk los laten in de wei. Probeer zo realistisch mogelijk iedere stap die je zet te beleven.

Uitbreiden

Wanneer dat lukt breid dan de beleving uit met de geluiden, die je onderweg kunt horen zoals het geklik van zijn ijzers op de stenen of het fluiten van de vogels. Daarna kun je je ook nog de geur van de stal of van de planten onderweg en bijvoorbeeld het gevoel van het zonnetje in je nek erbij bedenken. Probeer iedere keer de visualisatie nog levendiger te maken.

Oefenen

Iedereen kan leren visualiseren en het is een techniek waarmee je je prestatie kunt verbeteren. Wanneer je het positief inzet door bijvoorbeeld je proef zodanig voor te stellen dat je ieder onderdeel rijdt zoals je graag zou willen. Het gevoel oproepen waarbij je paard fijn voorwaarts draaft en naar je beide handen loopt. Het gevoel dat hij je meeneemt in zijn beweging en dat je hem met de kleinste hulpen de oefeningen laat doen. Positieve gedachten en gevoelens die je bij het visualiseren hebt, kun je dan weer nastreven als je echt de ring in rijdt. Bovendien helpt het visualiseren van je proef je om te zorgen dat je weet waar je aandachtspunten liggen en waar je op moet letten als je in de ring bent.

Bron: Horseandrider

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.