Met je jonge paard op concours • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Alhoewel het voor ieder paard heel spannend kan zijn om de eerste keer op wedstrijd te gaan, is het voor een jong paard toch vaak nog een beetje spannender. Juist omdat een jong paard nog niet zo veel gedaan en gezien heeft als een iets ouder paard, is het hele gebeuren met reizen, in een vreemde omgeving met vreemde paarden rijden en dan ook nog tussen de witte hekjes in de ring een heel avontuur.

St.Georg vroeg Kira Wulferding. die regelmatig jonge paarden uitbrengt waar zij vooral op let als ze een jong paard meeneemt op concours.

Niet vaak

Wulferding neemt de paarden bij voorkeur niet vaak mee op wedstrijd. Vier keer vindt de Duitse amazone voldoende in het eerste wedstrijdseizoen. Een eerste wedstrijd kun je zien hoe het paard zich gedraagt en hoe hij reageert. Is hij heel nerveus of onzeker, dan neem je hem kort daarna nog een keer mee om te wennen en daarna plan je een of twee jonge paardenwedstrijden om echt mee te doen.

Dichtbij

Wulferding gaat zelf in de weken voorafgaand aan een wedstrijd een of twee keer met een jong paard naar een vreemd terrein om te oefenen. Wanneer het dan echt tijd is voor een wedstrijd, dan kiest ze voor de eerste keer een locatie uit, die dichtbij is, zodat een jong paard niet eindeloos op de trailer of in de vrachtwagen hoeft te staan.

Positieve ervaring

In de voorbereiding op de wedstrijd is Wulferding er geen voorstander van om een paard meer te gaan werken. Hoe lang je een paard werkt is voor ieder paard anders, maar je moet hem vlak voor een wedstrijd niet ineens anders gaan rijden. Een van de belangrijkste doelen met een jong paard op wedstrijd is dat je hem een positieve ervaring rijker wilt maken. Heb je in aanloop naar een wedstrijd het gevoel dat je je paard toch meer moet werken, verschuif dan liever de datum waarop je start, dan dat je je paard gaat overvragen, raadt ze aan.

Longeren of laten leiden

Wulferding neemt jonge paarden graag aan de longe voordat ze gaat rijden, maar dat is lang niet op elke wedstrijd mogelijk. Als het inderdaad niet kan, dan laat ze haar paard als ze is opgestapt graag een tijdje aan de hand meenemen in stap. Zo kan hij toch wennen aan de omgeving en kan ze als ze echt gaat rijden rustig beginnen omdat hij al een tijdje heeft gestapt.

Te overweldigend

Met jonge paarden, die het te overweldigend vinden zo’n wedstrijd met alles wat erbij komt kijken kiest de amazone er vaak voor om die paarden vaker mee te nemen op wedstrijd, maar dan geen proef te rijden. De reis, het in- en uitladen, het stappen aan de hand en eventueel losrijden in de rijbaan, is dan genoeg. Lukt dat, dan mag het paard weer naar huis. Zo zit er geen druk van een jury op en kun je zelf ook ontspannener blijven rijden, dan wanneer je weet dat het toch echt moet gaan gebeuren.

Bron: st.Georg

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.