Investeren in je paard begint bij investeren in jezelf • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Investeren in je paard begint bij investeren in jezelf

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Iedereen heeft wel één of meerdere slechte gewoonten. Meestal ben je er bewust van, maar soms doe je dingen ook onbewust. Als ruiter steek je veel tijd in de omgang en training met je paard. Je wilt jezelf en hem verbeteren. Toch kunnen er onbedoeld slechte gewoonten insluipen in je dagelijkse routine.

In het dagelijks leven heb je veel te maken met stress, drukte en deadlines. Een tijd lang achter een bureau zitten en naar een computerscherm staren helpt hier niet echt bij. Het kan ervoor zorgen dat je houding verslechtert. Dit kan op den duur weer stress en spanning veroorzaken. Het zorgt ervoor dat je in een negatieve spiraal terecht komt. Probeer dus je rustmomenten te pakken en te relativeren wat je allemaal al hebt gedaan die dag. Het help om een stukje te gaan wandelen. Wandelen zorgt ervoor dat je je hoofd even leeg maakt en ontspant

Moeilijke tijd

Door het coronavirus zitten we natuurlijk in een lastige tijd. Dit zorgt ervoor dat je misschien meer stress ervaart dan normaal. Dat is logisch. Daarom is het belangrijk om in deze tijd extra goed op jezelf te letten. Neem eens wat vaker een rustpauze of doe alles in een rustiger tempo. Wat ook helpt is je dankbaarheden opschrijven in een boekje, als je s’ ochtends wakker wordt. Probeer dit eens en laat je telefoon een halfuurtje liggen. Je zal merken dat je meer ontspannen wakker wordt.

Het gevaar van te veel stress in je dagelijks leven is dat je alles als een wedstrijd gaat zien. Het moet namelijk zo snel mogelijk allemaal. De kans is groot dat je dit ook meeneemt naar stal. Je paard zal jouw gedrag aanvoelen en hierop reageren. Dit werkt averechts in jullie training. Paardrijden is naast dat het een sport is, ook ontspanning. Blijf dat in je achterhoofd houden. Zodra je bij je paard bent betekent dat een stukje rust. Zet alle drukte van de dag uit je hoofd en concentreer je op je paard.

Mindset

Probeer in het vervolg anders om te gaan met stress en spanning. Zodra je je denkwijze kunt veranderen, kun je de situatie ook veranderen. Het is vaak maar net hoe jij ertegenaan kijkt. Maak een schema of een to do lijstje, zodat je overzicht hebt in je hoofd. Hierdoor weet je precies wat er die dag gedaan moet worden. Verdeel daarnaast de tijd die je aan werk en je paard besteedt goed.

Wat ook helpt is dingen te accepteren zoals ze zijn. Probeer je niet te druk te maken over kleine dingen die eigenlijk niet de moeite waard zijn. Dit kost namelijk veel energie. Je zult merken dat het rust biedt, zodra je onnodige in het dagelijks leven loslaat. 

Onthoud daarnaast dat er altijd betere tijden aankomen als het even niet zo lekker loopt. Zet voortaan je eigen gezondheid voorop en cijfer jezelf niet te veel weg. Je zal merken dat als jij lekker in je vel zit, je paard dat ook merkt. Dit heeft een positief effect op jullie training en het versterkt de onderlinge band.

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook