Investeer in je prestatie, niet in de looks • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Investeer in je prestatie, niet in de looks

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Behalve goed leren rijden en voldoende tijd en energie steken in de training van je paard zijn er nog wel een paar andere dingetjes, die invloed kunnen hebben op hoe goed je bent als ruiter. En omdat het best goed is om er eens bij stil te staan zette The Plaid Horse een paar do’s en don’ts op een rijtje.

Pas op met bling-bling

Wedstrijdrijden is een jurysport en uiteraard is het belangrijk dat jij en je paard er netjes en verzorgd bij lopen. Het oog wil immers ook wat en als je er slonzig bijloopt dan wek je de verwachting dat je misschien ook wel slonzig zult rijden. Schone spullen, goed onderhouden harnachement en nette kleding dus.

Pas op met ‘te’

Hoewel er tegenwoordig veel meer keuze is dan vroeger en het ook nog eens mode is om in allerlei varianten van kleuren wedstrijdjasjes en rijlaarzen te rijden, kun je beter wel oppassen dat je dat niet overdrijft. Alles waar ‘te’ voor staat is eigenlijk niet goed en dat geldt ook met te veel bling bling of te veel dure spullen. Iedereen kan zijn geld maar een keer uitgeven en het is natuurlijk zonde als je je laatste spaargeld in dat ene supermooie splinternieuwe hoofdstel of dat ene paar supermooie rijlaarzen stopt in plaats van dat je een paar extra lessen neemt om jezelf voor te bereiden op die wedstrijd.

Je paard geeft er niet om of zijn hoofdstel, mits goed onderhouden natuurlijk, tien jaar oud is of net gekocht. Zolang het hem maar goed past. En dat geldt ook voor de jury. Natuurlijk ziet men het wanneer je jezelf en je paard in de nieuwste variaties uitdost qua wedstrijdkleding en harnachement, maar als je niet netjes zit of je paard niet goed aan de hulpen kunt krijgen, dan kun je vergeten dat je een topscore neerzet. En wanneer je je budget gebruikt om jezelf en je paard te verbeteren, dan zie je dat vanzelf terug op je protocol.

Steek er voldoende tijd in

Om beter te worden als ruiter en ook je paard te verbeteren met de training, moet je bereid zijn om er een heleboel tijd en energie in te stoppen. Het maakt daarbij niet uit welk niveau je rijdt en wat voor paard je hebt. Zonder oefenen ben je nergens. Je kunt wel eens geluk hebben dat een ouder paard iets sneller oppakt of al blijkt te kennen, maar de routine krijg je alleen maar als je ook oefent en uren maakt.

Niet alleen werk

De tijd die je erin moet steken is niet alleen maar bedoeld voor het rijden. Het is ook bereid zijn om af en toe iets heel anders te doen dan trainen in de rijbaan of wedstrijd rijden. Om een keer naar buiten te gaan, een keer een sprongetje te wagen, een keer grondwerk te doen of te werken aan de longe. Het zijn allemaal manieren om het werk voor je paard leuk te houden en te zorgen dat hij blij is en blijft. Dat maakt je ook een betere ruiter.

Lees ook:
Do’s en don’ts om een betere ruiter te worden

Bron: Theplaidhorse

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook