Houd de relatie met je trainer positief en productief • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto: Quillemette Kraaikamp

Het kan soms best lastig zijn om je ideale trainer te vinden, maar als je die eenmaal hebt gevonden wil je hem of haar natuurlijk niet meer kwijt. Daarom is het belangrijk dat je zorgt dat je alles uit de samenwerking haalt en dat je je als ruiter optimaal inzet om een productieve en positieve relatie te onderhouden met je trainer.

De Amerikaanse Grand Prix-amazone Adrienne Lyle werkte jarenlang samen met Debbie McDonald en gaf op Practical Horseman een aantal tips waarmee je nog meer uit de samenwerking met je trainer kunt halen.

Systeem

Het is om te beginnen belangrijk dat je als ruiter gelooft in het systeem van je trainer en dat je je er helemaal voor open stelt om dit systeem te gebruiken in je training. “Er is niets mis met af en toe een clinic bezoeken van een andere trainer om daar inspiratie en tips op te doen, maar als je alle paar weken van systeem verandert schiet je uiteindelijk niet zo veel op”, aldus Lyle. “Zeker als je begint wil je als een spons alles opnemen wat je trainer je uitlegt. Als je na lange tijd het systeem je eigen hebt gemaakt, dan kun je over en weer brainstormen met je trainer om alles nog meer te verbeteren. Probeer je dat al aan het begin te doen, dan mis je heel veel kansen om dingen te leren.”

Luister, probeer en stel geen onnodige vragen

Let op dat je terwijl je aan het rijden bent goed luistert naar wat je trainer zegt en probeer dat uit te voeren. Stel alleen vragen als je iets niet begrijpt waardoor je de aanwijzingen niet kunt opvolgen en bewaar andere vragen en opmerkingen voor een moment dat je aan het stappen bent of klaar bent met rijden. “Wanneer je bijvoorbeeld bezig bent met het oefenen van het draf verruimen en je krijgt tips, maar je gaat vervolgens vertellen wat er thuis allemaal mis ging op dat moment, dan kun je niet luisteren en uitvoeren wat er gevraagd wordt. Misschien los je het probleem wel op als je de aanwijzingen opvolgt, maar ook wanneer dat niet zo is, kun je ze beter bespreken op een ander moment.”

Huiswerk

Hoe gezellig het ook kan zijn met je trainer, als je je huiswerk niet doet en niet oefent wat je afspreekt, dan is het voor je trainer een teken dat je niet zo gemotiveerd bent. En hoe veel zin hij er ook in heeft om je te helpen, als hij steeds merkt dat je de rest van de week als je zelf rijdt niet erg serieus bezig bent, dan verliest hij ook een stukje motivatie.

Evaluatie en gezelligheid

Bespreek met je trainer wat je wilt en wat je doelen zijn op de korte en lange termijn en neem ook tussendoor de tijd om te kijken waar je staat met je paard. Ga je nog op schema of moet je je doelen of het tijdsbestek waarin je je doelen wilt halen iets bijstellen. Houd er rekening mee dat je trainer in de baan staat als trainer en niet als vriend of vriendin. De gezelligheid kun je bewaren voor wanneer je weer naast je paard staat of even aan het stappen bent, want als je aan het rijden bent, dan is het soms gewoon belangrijk dat je iets doet en soms moet een trainer daar even heel duidelijk in zijn. Een beetje humor op zijn tijd is natuurlijk prima, maar de training blijft natuurlijk wel een serieuze aangelegenheid.

 

Bron: Practical Horseman

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.