Hoe herken je... gebitsproblemen? • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Hoe herken je… gebitsproblemen?

Foto: www.arnd.nl/Lisa Dijk

We weten allemaal dat het gebit van een paard regelmatig door een tandarts nagekeken moet worden. Maar problemen kunnen natuurlijk ook tussen de controles door ontstaan. Welke signalen van je paard kunnen betekenen dat het tijd wordt om de tandarts erbij te halen?

Het woord ‘haken’ is bij de meeste paardeneigenaren wel bekend. Het wordt vaak gebruikt voor scherpe punten die op twee verschillende manieren en op twee verschillende locaties ontstaan. Enamelpunten ontstaan door te zacht ruwvoer en een onvoldoende afgemaakte zijwaartse kauwbeweging. Dit zijn verscherpingen van de richels die aan de zijkant van de kiezen zitten. ‘Echte’ haken ontstaan als kiezen die tegenover elkaar liggen niet helemaal goed aansluiten. Je ziet ze meestal aan de voorste of achterste kiezen en ze kunnen ervoor zorgen dat de kauwbeweging niet helemaal goed wordt afgemaakt.

Zowel bij scherpe enamelpunten als bij haken kunnen verwondingen aan tong en wangslijmvlies ontstaan. Dit leidt tot problemen met de aanleuning. Ook andere gebitsproblemen zoals wolfstanden die op de plek van het bit zitten, doppen, een onderbeet of een overbeet kunnen resulteren in een minder stabiele ligging van het bit en daarmee aanleuningsproblemen.

Rijtechnische symptomen

Vaak zijn de signalen subtiel en beginnen ze klein. Maar het wordt tijd om aan de tandarts te denken als je paard één of meer van de volgende gedragingen laat zien:

– Hoofdstel niet aan willen;
– Kantelen met het hoofd;
– Sterk worden of vasthouden aan één kant;
– Aan één kant moeite met stelling nemen / door de kaak komen;
– Tong uit de mond steken;
– Hoofdschudden of extreem met het bit spelen;
– Plotseling onbestuurbaar worden;
– Staken of steigeren;
– Blauwe tong of roze schuim.

Andere symptomen

Behalve rijtechnische symptomen kan je gebitsproblemen ook aan andere dingen zien. Denk daarbij vooral aan het maken van proppen van het hooi, slecht eten in het algemeen of veel morsen. Ook eenzijdige neusuitvloeïng en een stinkende adem kan op problemen met de tanden of het tandvlees wijzen.

Bronnen: Paardenarts.nl / nhk.nl / dressuur.nl

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook