Hoe creëer je een mooie Kür? • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto; Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

De Kür op muziek is voor velen één van de mooiste onderdelen van de dressuursport. De prachtige bewegingen van het paard komen op passende muzikale klanken vaak nog beter tot zijn recht. Maar hoe creëer je de choreografie voor een Kür en waar moet je mee rekening houden? Wij geven je handige tips!

Voor Anne Boogman zijn paarden haar lust en haar leven. Zelf komt ze uit een muzikale familie en heeft haar passies voor muziek en paarden gecombineerd in haar bedrijf Anne Boogman Combinatie. Ze heeft al diverse winnende Küren samengesteld voor topruiters zoals Tosca Visser, Linda Verwaal en Bart Veeze en Vai Bruntink. Anne geeft enkele handige tips voor het creëren van choreografie van een Kür op muziek.

Volg de reglementen

‘Een goede Kür op muziek begint met het bedenken van een sterke choreografie. Waar is je paard goed in? Welke oefeningen scoort hij hoge punten voor? De sterke punten van je paard wil je natuurlijk zo goed mogelijk naar voren laten komen. Begin eerst eens met een normale moeilijkheidsgraad. Hoe meer een paard bevestigd is, hoe moeilijker je het kunt maken. Bij het bedenken van een choreografie is het belangrijk om goed rekening te houden met wat je wel en niet mag laten zien in een Kür. Dit is per niveau verschillend. In een Z1 Kür mag bijvoorbeeld geen wisselserie zitten want anders krijg je puntenaftrek. Als je wilt weten welk reglementen en richtlijnen gelden voor de Kür op muziek kun je kijken op de website van de KNHS.

Zorg voor een goede opbouw

‘Een goede choreografie kent altijd een bepaalde opbouw van de proef. Er moet een bepaalde logische volgorde in zitten. Zorg dat de oefeningen en figuren synchroon lopen, dat betekent dat je zowel linksom als rechtsom hetzelfde laat zien of dat bepaalde onderdelen terugkomen. Dat zorgt voor een mooi beeld. Oefeningen zoals zijgangen en appuyementen komen het beste tot hun recht als je ze naar de jury toe rijdt. Zo zijn de bewegingen mooi te zien en toon je de meeste expressie van je paard. Travers daarentegen kun je het beste van de jury afrijden. Deze punten gelden minder voor een Grand Prix-Kür aangezien juryleden zich dan aan meerdere zijdes bevinden. Maar zeker in de klassen Z een ZZ zorgt het voor meerwaarde. Zorg er verder voor dat alle onderdelen goed over de rijbaan zijn verdeeld. Maak gebruik van de gehele rijbaan.’

Rijd de choreografie uit

‘Als je eenmaal een choreografie hebt bedacht, kun je hem helemaal gaan uitrijden. Het is handig als je de proef eerst meerdere malen oefent voordat je het eindresultaat filmt, of eigenlijk laat filmen. Zo kan later de muziek nog passender op de choreografie worden gemaakt. Ook kun je aan de hand van een video goed zien hoe lang je Kür precies duurt. Voor alle klassen geldt namelijk dat voor de Kür altijd een bepaalde toegestane tijd geldt waar je rekening mee moet houden. Mocht je het zelf erg moeilijk vinden om de choreografie voor een Kür te bedenken, kun je natuurlijk ook hulp inschakelen. Vraag bijvoorbeeld eens advies aan je instructeur of laat de choreografie maken door iemand die gespecialiseerd in het creëren van Kuren.’

Wordt vervolgd…
Volgende week vrijdag vertelt Anne meer over hoe je Kürmuziek kiest die perfect aansluit op de choreografie én op de bewegingen van je paard.

Bron: Dressuur

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.