Help je overijverige paard relaxen • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Help je overijverige paard relaxen

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Wanneer je als ruiter een paard hebt dat enorm veel energie heeft en in het werk zo nu en dan zo overijverig is dat je juist niet aan het trainen toe lijkt te komen, dan kunnen de tips die Katharine Möller gaf op Cavallo je misschien wel een beetje helpen.

Mentaal

Vaak helpt het om paarden, die een eindeloze energie lijken te hebben en die daardoor moeilijk met hun aandacht bij het werk lijken te blijven, juist mentaal een beetje aan het werk te zetten. Door ze bezig te houden en de training zo afwisselend te maken dat ze wel op hun ruiter moeten gaan letten, helpt vaak om de energie juist voor het werk te gaan gebruiken.

Fijne plek

Problemen met te veel energie ontstaan vaak niet als je zorgt dat je je paard in alle rust opleidt en tijd geeft om zich te ontwikkelen volgens Katharina en een van de dingen, die zij haar paarden ook vanaf het begin aanleert is dat de rijbaan een fijne plek is. Dus in plaats van alleen maar de baan in om vol aan de slag te gaan, leert zij haar paarden graag dat de rijbaan een plek is om te ontspannen. “Ik neem een jong paard graag mee in de baan als er een ander paard ontspannen aan het werk is. Gewoon aan het halster met een lang touw. Je kunt een beetje in de rondte stappen dan of je laat hem gewoon rustig daar staan terwijl hij een beetje om zich heen kijkt, maar ik vraag in ieder geval niets van hem”, aldus Katharina. “Zo krijgen paarden een positieve en ontspannen associatie met de plek.”

Stilstaan en kriebelen

Onder het zadel kun je de rijbaan voor je paard ook soortgelijke strategie gebruiken. Laat je paard stilstaan met een lange teugel en kriebel hem op zijn gemak op zijn schoft of zijn hals. Probeer dat kriebelen op zijn schoft ook te doen als hij ontspannen op de poetsplaats staat of op stal. Zo kun je dat ontspannen gevoel nog makkelijker oproepen als je op hem zit en hij mag gewoon niets doen en stilstaan.

Opzij

Wat ook goed helpt om je paard te laten ontspannen, zowel ernaast als wanneer je erop zit, is om hem een stapje opzij te laten doen. Het kruisen van zijn achterbenen bij het opzij stappen, zorgt ervoor dat hij zich moet concentreren op zijn beenzetting en dat houdt hem niet alleen mentaal bezig het brengt ook een stukje fysieke ontspanning met zich mee en dan is het voor hem makkelijker om te relaxen.

Opgave

Ben je eenmaal aan het rijden, zorg dan dat je je paard steeds een nieuwe opgave geeft. Rijd een volte, een slangenvolte, verander van hand en besluit dan op X eerst nog een volte tien meter naar links of rechts te rijden voordat je naar het eind van de diagonaal rijdt. Zorg wel dat je de oefeningen en figuren voorbereidt en netjes afwerkt en dat je zelf niet slordig of hectisch gaat rijden. Juist doordat je de leiding neemt en je paard niet de kans geeft om te gaan anticiperen, geeft je de kans om zijn energie in de juiste banen te leiden.

Liever draf dan galop

Hoewel een lekker stuk galopperen kan helpen om je paard even wat stoom af te laten blazen kun je vaak beter voor de draf kiezen als je wat meer rust in je paard zou willen bewaren volgens Katharina. De draf is met zijn tweetakt vaak een stabielere gang en de galop kan eerder een vluchtreflex uitlokken. Vermijd ook veel tempowisselingen in draf als je paard overloopt van energie, bewaar die beter voor later in de training wanneer je hij meer ontspannen is.

Oefening

Een leuke oefening, die je kan helpen om hem zich meer op jou als ruiter te laten concentreren is om midden in de baan, bijvoorbeeld op X een plek te markeren met vier pionnen. Stel ze op in de vorm van een vierkant waar je paard in past. “Iedere keer dat ik met mijn paard door dat vierkant rijd gebeurt er dan iets”, aldus Katharina. “De ene keer laat ik hem halthouden en even stilstaan, de andere keer vraag ik een overgang naar een andere gang, dan maak ik een keer wending en zo verzin ik echt iedere keer dat ik door het vierkant rijd iets anders. Je merkt echt dat je paard dan gaat af gaat wachten wat je deze keer van hem wilt en dat is een hele fijne manier om hem meer met zijn aandacht bij jou als ruiter te krijgen en hem meer voor je aan het werk te kunnen zetten.”

Bron: Cavallo

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook