Heeft je paard een hekel aan aansingelen? • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Aansingelen is niet bij ieder paard even makkelijk. Sommige paarden kunnen zich zo boos maken en opblazen dat je het pas bij de derde of vierde poging voor elkaar krijgt en dat je bovendien ook nog op moet passen dat je niet gebeten wordt.

Gezond en passende spullen

Vooropgesteld dat er niets mis is met je paard en dat de spullen die je gebruikt goed passend en goed onderhouden zijn, is er wel iets dat je kunt proberen te doen wanneer je een paard hebt dat heel boos wordt van het aansingelen. Your Horse liet paardentrainer Jason Webb samenvatten hoe je volgens hem het gedrag van je paard zou kunnen veranderen en het aansingelen een beetje minder een ‘ding’ kunt maken.

Een paar stappen

Als eerste moet je voorbereid zijn om snel te reageren als je je paard wil aansingelen. Houd je paard goed in de gaten en wees voorbereid om actie te ondernemen zodra je ziet dat hij een bepaalde blik in zijn ogen krijgt en wacht niet af tot hij je echt bijt.

Zorg dat je paard de ruimte heeft om opzij van je weg te stappen als je hem aansingelt en houd hem vast met een halstertouw. Wanneer je dan merkt dat hij wil gaan happen dan houd je met je hand waarin je het touw vast hebt zijn hoofd bij je weg en laat je hem met je andere hand een of twee passen opzij bij je wegstappen.

Zodra hij zijn voeten opzij zet ontspan je en mag hij weer stil blijven staan. Geef hem dan een moment rust en probeer weer opnieuw de singel een gaatje strakker te doen. Herhaal dit  iedere keer dat je ziet dat je paard zijn hoofd naar je toe wil draaien om te bijten. Op die manier leert je paard dat het hem niets oplevert om lelijk te doen en helpt de ontspanning na het wegstappen ook nog een beetje mee om het iets minder erg te maken.

 

Bron: Yourhorse

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.