Haal het maximale uit de samenwerking met je trainer • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto: Quillemette Kraaikamp

Een goede instructeur of trainer is eigenlijk voor iedere ruiter onmisbaar. Hoe ver je ook komt, je blijft altijd wel bezig om alles nog fijner af te stemmen en om toch nog iets te verbeteren aan jezelf en je paard en advies vanaf de grond speelt daarin een hele grote rol.

Het is daarbij niet alleen belangrijk dat je een goede trainer vindt, die ervaring heeft en in staat is om je verder te helpen, het is ook belangrijk dat hij bij jou en je paard past en – niet te vergeten –  dat je er zelf ook alles aan doet om het maximale uit jullie samenwerking te halen.

Tips

Uit dat oogpunt maakte Horse and Hound een lijstje met zes tips, waar je wat aan kunt hebben als je alles uit de samenwerking wilt halen wat er in zit en op die manier optimaal bent voorbereid om aan succes te werken met je paard.

Doelen

Bespreek met je instructeur wat je doelen zijn. Wanneer hij ook weet wat jij wilt dan kan hij samen met jou naar die doelen toewerken en ook ‘huiswerk’ meegeven voor de dagen dat je alleen aan het trainen bent. Zo kan hij ook zien of je vastberaden naar je doel toewerkt en je daar eventueel nog een duwtje in de rug mee geven.

Wees voorbereid

Zorg dat je op tijd op stal bent zodat je je paard ruim op tijd voor de les klaar hebt staan en je zelf ook met je hoofd bij de les kunt blijven. Wanneer je op het laatste moment nog een zadel op moet leggen, beenbeschermers moet zoeken of je hoofdstel in elkaar moet zetten, dan komt dat je focus meestal niet ten goede.

Communiceer

Luister echt goed naar wat je instructeur te zeggen heeft en denk daar ook over na, maar stel vragen als je iets niet weet of snapt. Blijf dan heel goed ‘to the point’, anders ben je meer aan het praten over de les, dan dat je aan het rijden bent.

Heb vertrouwen

Blijf als ruiter openstaan voor nieuwe ideeën en vertrouw op je instructeur. Vertel hem gerust dat je twijfels hebt over een bepaalde aanpak als dat zo is, maar wees wel bereid om het gewoon eens uit te proberen.

Geduld

Wees geduldig, dingen leren kost tijd net als het oefenen daarvan. Er bestaan geen korte weggetjes, dus wees bereid de tijd te nemen, die nodig is.

Neem je verantwoordelijkheid

Zorg dat je op je eigen benen komt te staan en dat je zelfstandig blijft in het rijden. Je wilt zelf na blijven denken en blijven voelen wat er gebeurt zodat je ook zelf aan de gang kunt als je instructeur niet in de baan staat. Onthoud de dingen, die je gezegd worden in de training en leer deze te gebruiken op momenten dat het nodig is, waarbij je best in je hoofd kunt herhalen wat je van je trainer te horen hebt gekregen

 

Bron: Horseandhound

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.