Grondwerk voor ruiters • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Grondwerk voor ruiters

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Voor de training van je paard is grondwerk vaak een hele goede manier om hem voor te bereiden op het rijden. Het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn, het goed meelopen is bijvoorbeeld al iets dat belangrijk is om hem aan te leren en als hij dat goed kan, dan is het ook makkelijker om onder het zadel actief weg te stappen. Maar grondwerk is niet alleen goed voor je paard, het is ook goed voor jezelf.

Op de grond

Er zijn namelijk best een paar dingen, die je kunt doen terwijl je nog letterlijk met beide voeten op de grond staat, waardoor je prestatie onder het zadel beter kan worden.

Meditatie

Meditatie klinkt misschien wat zweverig, maar het is eigenlijk vooral zorgen dat je je hoofd leg maakt zodat je helemaal in verbinding kunt komen met je paard. Wanneer je namelijk met je volle concentratie bij je paard bent en bij wat je met hem wilt doen, dan kun je je trainingssessie zo optimaal mogelijk benutten. Doordat je helemaal op je paard gefocust bent, heb je vanaf het begin af aan in de gaten hoe hij zich voelt, of hij reageert zoals je wilt en of hij fijn aan het werk is. Ben je er met je gedachten niet (helemaal) bij, dan kan je paard vaak net iets anders gaan doen dat dat je zou willen zonder dat je dat gelijk opmerkt en zo langzaam de regie een beetje overnemen. Kom je daar later achter, dan moet je eerst herstellen wat er mis ging en dan pas kun je verder met wat je wilt.

Vertrouwen

Dat is niet alleen onhandig omdat je dan langer bezig bent, het is ook niet goed voor de vertrouwensband met je paard. Wanneer je namelijk de ene keer iets goed vindt en dan de volgende keer weer niet, dan weet je paard niet waar hij aan toe is en dat komt de training meestal niet ten goede. Het is voor hem veel fijner om te weten wat je wilt en ook dat hij beloond wordt als hij dat doet.

In het moment zijn

Wanneer je jezelf aanwent om voor het rijden even je hoofd leeg te maken, bijvoorbeeld met een ademhalingsoefening (Lees hier een paar tips) dan wordt je rit vaak nog een stuk fijner en kun je met nog meer plezier aan het werk met je paard.

Wil je juist graag werken aan de hand mét je paard, lees dan deze tips van Bianca Voermans over Werken aan de hand.

Bron: Horseandrider

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook