Grondwerk als aanvulling • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Dat variatie in de training goed is voor je paard is voor de meeste ruiters geen nieuws. Daarbij kun je denken aan afwisseling door middel van een buitenritje, werken met balkjes of het maken van een sprongetje. Maar grondwerk kan ook een mooie aanvulling zijn op de training.

Routine

Succesvol grondwerken doe je met voldoende verschillende oefeningen, waarbij je zorgt dat je deze niet zo vaak herhaalt dat je paard zich gaat vervelen. Zodra een paard de oefening begrijpt en door en door kent wordt het een routine en daarmee verdwijnt de uitdaging. Het is dan ook de kunst om er als ruiter voor te zorgen dat je paard niet enkel een aangeleerd antwoord geeft, maar dat je hem mentaal en fysiek uit blijft dagen.

Creatief

Wees creatief in het grondwerk, wissel cirkels af met rechte lijnen en verander de plek waar je dingen vraagt. Gebruik balkjes, wissel voorwaarts af met achterwaarts, oefen de ene dag in de bak, de volgende dag een keer op gras en weer een andere keer op een harde ondergrond. Zo leert je paard zijn lichaam op verschillende manieren en onder verschillende omstandigheden gebruiken. En kies oefeningen uit waar je paard baat bij heeft.

Tip

Wanneer je wat inspiratie kunt gebruiken, kun je de volgende oefening van Horseillustrated een keer proberen ter afwisseling. Het is een beetje een longeer-grondwerk oefening voor als je de hele baan kunt gebruiken. Met deze oefening werk je aan de coördinatie van je paard, zijn balans en je laat hem steeds opnieuw aanpassen door rechtuit en cirkels met elkaar af te wisselen.

  • Laat je paard aan de longe om je heen stappen op een cirkel van twintig meter. Je zou eventueel een paar balkjes op deze cirkel kunnen leggen.
  • Loop of jog dan een meter of tien rechtuit met hem langs de lange zijde.
  • Laat hem dan op een cirkel van twintig meter om je heen galopperen en neem hem dan terug naar draf.
  • Draaf een stukje rechtuit langs de lange zijde met hem mee.
  • Laat hem nu een cirkel van twintig meter om je heen draven en neem hem dan weer terug naar stap. Op deze cirkel zou je ook een paar balkjes kunnen leggen. (Klik hier voor een afbeelding van de cirkels)
  • Stap dan weer terug naar het begin en werk het rijtje nog een keer af op de andere hand.

Bron: Horseillustrated

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.