Goede voorbereiding is het halve werk • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Goede voorbereiding is het halve werk

Foto: Arnd Bronkhorst

Wanneer je als ruiter niet alleen thuis lekker met je paard aan de gang wilt, maar ook graag op wedstrijd gaat met je paard, dan wil je je ook op je best kunnen laten zien. Om dat te kunnen doen is het belangrijk dat je je goed voorbereidt. Your Horse verzamelde een paar tips.

Leer je proef

Het klinkt misschien erg voor de hand liggend, maar het is belangrijk dat je je proef goed kent. Hoe je je proef het beste leert is voor iedere ruiter anders, maar zorgen dat je je proef van binnen en van buiten kent, zorgt ervoor dat je jezelf en je paard optimaal kunt laten zien. Het is dé manier om de sterke punten goed te kunnen benutten en eventuele moeilijkere stukjes goed door te komen.

Huiswerk

Om een proef succesvol te kunnen rijden, moet je zorgen dat je je huiswerk goed gedaan hebt. Oefen de onderdelen van de proef ook af en toe op de plek in de baan waar het gevraagd wordt zodat je gewend bent aan de juiste afmetingen. En rijd ook af en toe een paar stukjes uit je proef achter elkaar door, zodat je in de proef niet overvallen wordt door hoe snel alles achter elkaar gereden moet worden.

Oefening voor oefening

Wanneer je je proef kent en weet dat jij en je paard het gevraagde goed beheersen, onthoud dan dat je de proef oefening voor oefening afwerkt. Het is goed om vooruit te kijken, want dan kun je je voorbereiden op het volgende onderdeel in je proef, maar je moet ook niet vergeten netjes af te werken waar je mee bezig bent. Oefening voor oefening je proef afwerken en de onderdelen op een vloeiende manier aan elkaar vast rijden, waarbij je ook goed let op dat je de hoeken netjes inrijdt, daarmee laat je jezelf en je paard optimaal zien aan de jury.

Bron: Yourhorse

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook