Goede bodem verlengt de levensduur van je sportpaard • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Dag in dag uit trainen we onze paarden om ze fysiek sterker en leniger te maken en ze optimaal te laten ontwikkelen. Vele kilometers leggen we hierbij af, veelal op dezelfde bodem. Sta je er eigenlijk weleens bij stil welke invloed de bodem heeft op je dagelijkse trainingen en op de gezondheid van de paardenbenen? “Een must”, volgens Francoise Rey, paardenveterinair en gecertificeerd chiropractor. “Het kan de levensduur van je sportpaard verlengen.”

“De bodemgesteldheid is absoluut een ding om rekening mee te houden”, legt Francoise uit. “Je kunt je voorstellen dat een bodem waar je ver in wegzakt, belastend is voor bepaalde structuren, zoals de banden en pezen. Een te harde bodem is daarentegen ook zeker niet zaligmakend. De gewrichten krijgen hardere klappen te verwerken en ook het kogeldraagapparaat heeft het zwaarder te verduren. Zowel een te harde als te zachte bodem is dus zeker niet goed en beide zorgen voor vroegtijdige slijtage bij je paard.”

Disbalans

bmX Horse Products verzorgde de bodems bij Ruitersportcentrum Kraaij in Nijkerkerveen.

Nog schadelijker is het wanneer je bodem niet egaal is. “Als de bodem afwisselend hard of zacht is, zul je merken dat je paard snel een misstap maakt. Zo’n bodem vraagt veel van het coördinatievermogen van je paard. In de dressuur vragen we bepaalde oefeningen en willen we graag dat het paard met veel afdruk van de grond gaat en verzameld loopt. Dit vergt een bepaalde balans. Bovendien kunnen de paarden door de manier van trainen moeilijker met ons meekijken wat ze moeten gaan doen. Bij een crosspaard is dit bijvoorbeeld een ander verhaal. Die loopt met veel meer halsvrijheid waardoor deze veel meer kan anticiperen op wat gaat komen en bovendien door deze halsvrijheid ook sneller disbalans kan compenseren. Op het moment dat je je dressuurpaard op een niet egale bodem traint, heb je gauw dat je paard uit balans raakt door een misstap.

Verwen je paard

Francoise pleit er dan ook voor om er goed op te letten dat de bodem bovenal egaal is en overal dezelfde hardheid heeft. Dat je daarmee je paard teveel zou verwennen, daar is ze het niet helemaal mee eens. “Natuurlijk is het fijn als je paard wat gewend is qua bodem. Het coördinatieapparaat leert er namelijk van en het is fijn dat als je dan een keer op wedstrijd komt waar de bodem minder is dan gehoopt, dat je paard toch nog enigszins een nette proef weet af te leggen zonder compleet uit balans te zijn. De keerzijde van de medaille is echter wel dat een mindere, niet egale bodem belastender is voor je paard waardoor hij sneller slijt.

Waterdoorlatend en stabiel

Hoe krijg je nou die ideale trainingsbodem? Bodemspecialist Benny van der Maat van bmX Horse Products kan ons dat haarfijn vertellen. Deze gepassioneerd liefhebber van de paardensport met jarenlange ervaring in het aanleggen van binnen- en buitenrijbanen weet precies wat er allemaal komt kijken bij het aanleggen van een topbodem.“Wanneer je een rijbodem aanlegt, zijn er twee zaken die essentieel zijn”, begint Benny zijn verhaal. “De bodem moet goed waterdoorlatend zijn én hij moet stabiel zijn. Het is de kunst om precies de juiste hardheid te krijgen.” Afhankelijk van de discipline die je beoefent en de intensiteit waarmee de bodem wordt gebruikt, wordt de gewenste hardheid van de bodem bepaald. “Dressuurruiters hebben een bodem over het algemeen liever iets losser en veerkrachtiger dan springruiters”, vertelt Benny.

Eb en vloedbodem

Om die hardheid van de bodem te kunnen regulieren, is destijds de eb en vloedbodem geboren, een type bodem waar bmX Horse Products in is gespecialiseerd. “98 procent van de bodems die we tegenwoordig aanleggen zijn eb en vloed”, aldus Benny. “Het mooie van dit type bodem is dat je zelf de hardheid van je bodem kunt aanpassen doordat je met het geïntegreerde watersysteem het waterniveau op peil kunt houden. Met een waterput en de drainagebuizen wordt extra water aangevoerd als de baan droog is en afgevoerd als het waterpeil te hoog dreigt te worden. Ideaal aan dit systeem is dat je nooit meer hoeft te sproeien van bovenaf. De bodem is standaard egaal aardvochtig. Hierdoor plakt het zand mooi aan elkaar en dat heeft zo zijn voordelen: het stuift niet, dus geen klagende buren, én je hebt een heel stabiele bodem die overal even hard is, waardoor je veel minder tijd kwijt bent aan bakslepen. Een ander voordeel van nooit meer hoeven bewateren van bovenaf is dat je geen last meer hebt van bruine aanslag op je bakrand of -omheining of misschien zelfs wel op je hindernissen. Bij het sproeien gebruik je namelijk veelal grondwater en hier in Nederland bevat dat water veel ijzer. Dit geeft een vieze bruine aanslag op materialen.”

Vlokken

Als je dagelijks over een goede rijbodem wilt beschikken, is niet alleen het vochtgehalte van belang. “Bepalend voor de veerkracht en stabiliteit van de bodem is het materiaal”, weet Benny. “Het juiste zandmengsel is daarbij van belang. Door vlokken toe te voegen, krijg je meer veerkracht en stabiliteit in je bodem. Bovendien slijt de bodem minder snel, het bevordert de waterdoorlaatbaarheid en je toplaag bevriest minder snel bij koude winters.” Vlokken kunnen niet alleen bij nieuw aan te leggen bodems worden ingemengd, ook in bestaande bodems kunnen vlokken worden gemixt om zo de bodem te optimaliseren.

Alles weten over de bodems van bmX en de beschikbare mogelijkheden?
Kijk snel op www.bm-x.nl!

De volledige versie van dit artikel kan je lezen in Dressuur 3-2019.

Bron: Dressuur

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.