Goed voorbereid op wedstrijd met Danielle van Mierlo • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto: www.arnd.nl

Goed proeven rijden is een vak apart. Met een goede afwerking scoor je punten, maar je wilt je paard op hetzelfde moment ook nog op zijn best laten lopen. Hoe doe je dit? Wat kun je thuis al oefenen om op wedstrijd het meeste rendement uit je proeven te halen? En hoe bereid je jouw paard optimaal voor op die spannende entourage op wedstrijd? Danielle van Mierlo is succesvol Grand Prix-amazone en geeft ons tips hoe jij je thuis nog beter op je wedstrijd kunt voorbereiden!

Te beginnen met een goede voorbereiding op je proef. Danielle legt uit hoe je thuis alvast zorgt dat je de proef zo foutloos mogelijk door kunt komen. “De afwerking van je proef en een harmonieuze beeld zijn heel belangrijk en daar scoor je punten mee. Zorg dat je ieder onderdeel goed afwerkt door een duidelijk begin en een eind te maken en je daarna weer te richten op het volgende onderdeel. Rijd dus echt onderdeel voor onderdeel. Maak je een foutje in een onderdeel, blijf daar dan niet te lang mee zitten. Een foutje is zo gemaakt, maar er zijn 30 onderdelen waarvoor je punten krijgt, dus er is nog niets verloren. Een score van 100% haalt niemand!”

Leer je paard kennen

Daniëlle vertelt dat het heel belangrijk is om je paard goed te kennen wanneer je een topproef wilt rijden. “Bedenk je goed wat hij op dat moment aankan. Je wilt natuurlijk het liefst én een super afwerking én een spectaculair beeld laten zien. Als je het idee hebt dat je paard nog niet beide tegelijk kan, dan zou ik ervoor kiezen om eerst een nette afgewerkte proef te laten zien met een harmonieus beeld in plaats van om er extra aan te rijden, waardoor je misschien fouten krijgt en het beeld niet meer harmonieus is.”

Meer eraan rijden

“Door je paard goed te kennen en te weten wat hij aankan, kun je naast de nette afwerking het steeds een beetje opbouwen. Kan hij bijvoorbeeld hele mooie zijgangen of verruimingen? Dan kun je ervoor kiezen om juist in die onderdelen er wel iets meer aan te rijden. Zo kun je steeds een stapje verder gaan, totdat je de hele proef afgewerkt kunt houden, maar er ook in de hele proef meer aan kunt rijden.”

AC-lijn oefenen

“Wat ik zelf thuis heel vaak oefen is het binnenkomen over de AC-lijn” vertelt Daniëlle. “Hiermee geef je de jury een eerste indruk en als je met een negen begint, begin je meteen goed. De proef rijd ik meestal twee weken voor de wedstrijd een keer helemaal door met mijn trainer. Dan weet ik waar de sterke punten liggen en wat nog verbeterpunten zijn, die ik voor de wedstrijd nog extra losgekoppeld van elkaar kan oefenen. In de trainingen thuis rijd ik altijd drie of vier onderdelen proefgericht achterelkaar, ook als er geen wedstrijd op het programma staat. Dat wissel ik af met trainingsgericht rijden en vervolgens weer een keer drie of vier onderdelen achter elkaar.”

Focus houden

“Door steeds een stukje van je proef in je trainingen te oefenen leert je paard om focus te houden en je maakt je paard gehoorzamer. Zelf weet je daardoor ook beter waar de verbeterpunten zitten. Aan de andere kant oefen je zo ook de sterke punten van je paard nog een keer. Anders ben je snel geneigd om juist de mindere onderdelen te oefenen en de goede punten over te slaan. Door stukjes van proeven te oefenen houd je de goede punten ook goed.”

Spannende omgeving

Foto: www.arnd.nl

Maar dan kom je op wedstrijd, en blijkt je paard de entourage daar toch heel wat spannender dan thuis… Dan kan je je proef nog zo goed voorbereid hebben, die spanning kan je natuurlijk niet gebruiken! Er hangen bijvoorbeeld vlaggen, grote reclameborden, er staan juryhokjes en misschien zelfs wel tribunes met publiek. Dit heeft je paard nog nooit gezien! Hoe bereid je jouw paard nu het beste voor op zulke wedstrijden waar van alles te zien is en wat je thuis moeilijk kunt nabootsen? Danielle legt het uit.

Baan verkennen

“Voor een wedstrijd probeer ik altijd de baan te verkennen met mijn paarden. Het liefste doe ik dit op de dag van de wedstrijd, maar als dat niet lukt in ieder geval in de week ervoor. Dat lukt helaas niet op alle wedstrijden en dan is het heel erg belangrijk dat je je paard heel goed kent. Hoe beter je je paard kent hoe beter je weet hoe je hem in bepaalde situaties moet begeleiden. Die aanpak verschilt per paard; bij de één moet je juist heel klein blijven in de hulpen, terwijl je bij een ander paard juist weer aanvallend moet rijden. Het door en door leren kennen van je paard begint thuis.”

Schriktraining

Daniëlle zorgt er thuis al voor dat ze met haar paarden enge situaties niet uit de weg gaat. “Thuis doen we heel veel aan schriktraining. Door steeds ‘enge’ dingen langs of in de rijbaan te plaatsen, raken ze gewend aan verschillende situaties. Je kunt schriktraining met heel veel voorwerpen doen, zoals een deken een keer op een gekke plek hangen, een pion in de hoek zetten of een stoel anders zetten. Als het regent laat ik mijn moeder met een paraplu steeds dichterbij komen. Dat doen we wel geleidelijk, want het is niet de bedoeling dat ze bang worden, maar dat ze vertrouwen krijgen en om leren gaan met gekke dingen. Mijn paarden reageren daar direct op, maar juist door zulke situaties te creëren leer je je paard weer beter kennen en weet je dus beter hoe je zelf moet reageren.”

Zowel binnen als buiten

“Als je een binnen- en buitenbak hebt, probeer dan om niet altijd alleen maar binnen te rijden. Daar zijn ze zo gewend. Als je in de buitenbak rijdt gebeuren er altijd wel dingen, zoals een tractor die voorbijrijdt, een eend die opvliegt of een blaffende hond die voorbij komt. Ga ook eens in de buitenbak rijden als het hard regent of als er plassen liggen en rij een keer door de plassen, want ook dat kan je op wedstrijd tegenkomen!”

Sensibele paarden

“Mijn paarden zijn heel sensibel, maar sinds ik met schriktraining bezig ben heb ik niet meer de hele proef mijn handen vol aan ze om ze overal langs te begeleiden” vertelt Daniëlle. “Ik merk dat ze niet minder gespannen zijn, maar ze zijn wel minder onzeker. Nu blazen ze eerder uit en vertrouwen ze me sneller. Het is dus heel belangrijk om je paard aan alles een keer bloot te stellen en zo niks aan het toeval over te laten.”

HORSE EVENT

Danielle van Mierlo is dit jaar aanwezig op Horse Event! Op zondag zal Danielle om 10:45 uur in de Sport Piste een clinic geven genaamd ‘De weg naar de Grand Prix’. Danielle is op zondag ook betrokken bij de quiz ‘Ik houd van paarden’, bij de Paardenpraat Stage, om 12.15 uur. Daar Britt Dekker, Feline de Jonge, Hoefwijzer, Paard zoekt Baas en Arthur Seidel bij aanwezig, dus mis het niet! Wil je erbij zijn? Er zijn voor zondag nog enkele kaarten beschikbaar! Wil jij meer leren over paarden, op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen en bekende nationale en internationale ruiters en trainers ontmoeten? Kom dan naar de zeventiende editie van Horse Event op 14, 15 en 16 september in Vijfhuizen! Horse Event is het grootste en leukste educatieve paardenevenement van Nederland. Leerzame clinics en prachtige shows wisselen elkaar af, en bijna alle disciplines komen aan bod. Daarnaast kun je eindeloos shoppen bij ruim tweehonderd standhouders die veelzijdige producten en de nieuwste innovaties presenteren. Voor meer info of kaarten, kijk op http://www.horse-event.nl. 

Bron: Dressuur

Tekst: Denise Dekens
hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.