Geniet eerst en ga dan voor de winst • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Geniet eerst en ga dan voor de winst

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

De paardensport is qua competitie moeilijk te vergelijken met andere sporten, omdat je als ruiter niet alleen met je eigen prestatie te maken hebt, maar de prestatie van je paard net zo belangrijk is. In de dressuur is het dan ook nog eens zo, dat je als het over winnen gaat, je ook afhankelijk bent van de kwaliteit van anderen en er een jury aan te pas komt.

Zelfvertrouwen

Om goed te presteren is zelfvertrouwen erg belangrijk, maar aangezien de meeste dressuurruiters ook regelmatig niet op de eerste plaats eindigen – of zelf helemaal niet in de prijzen vallen – kan dat wel eens ten koste gaan van dat zelfvertrouwen.

Onnodig

Als je nuchter kijkt zou het wel of niet winnen van het oranje lint niet al te veel invloed moeten hebben op je zelfvertrouwen, want als je in een sterk deelnemersveld niet wint, maar wel mooie punten krijgt voor je proef dan is dat ook een stukje bevestiging. Terwijl als je wint in een rubriek waar je slechts met een paar andere combinaties aan de start komt, die nog niet in de buurt van de zestig procent rijden, dan is dat oranje lint misschien niet zo veel waard.

Tip van een sportpsycholoog

Sportpsycholoog John Haime gaf daarom op Horsenetwork een tip, die kan helpen om je zelfvertrouwen te vergroten: “Zorg eerst dat je plezier hebt met je paard en de training en focus pas daarna op de prestatie.”

Training

Wanneer je dagelijks met je paard bezig bent en stelt samen met je trainer een plan op waarmee je je bezig gaat houden en je doet netjes je huiswerk met je paard, dan zul je merken dat je stapje voor stapje vorderingen maakt. Houd een dagboek bij van de training en laat regelmatig een filmpje maken, want dan kun je zelf zien hoe veel je vooruit gaat.

Wedstrijden

Wanneer je dan ook tussendoor wedstrijden rijdt en daarbij goed oplet dat je op een niveau rijdt dat jij en je paard aankunnen, dan zul je zien dat de scores steeds een beetje omhoog gaan. En dat is de eigenlijke prestatie, die goed is voor je zelfvertrouwen. Weten wat je kunt met je paard en voelen dat dat steeds een beetje meer is. Op die manier ben je eerst aan het genieten en voelt de verbetering als winst in plaats van het oranje lint (alhoewel dat waarschijnlijk ook meer binnen bereik komt dan).

Twijfel

Voel je af en toe twijfel als je op deze weg bent, omdat het lijkt of je een tijdje stil staat bijvoorbeeld, bedenk dan waarom je eigenlijk rijdt en kijk waar je bent begonnen. Dan is het helemaal fijn als je een dagboek bij houdt of een oud videootje van jezelf terugkijkt. Als je dan ziet hoe ver je al bent gekomen, dan zie je ook dat je trots kunt zijn op jezelf en je paard. En dat is ook een boost voor je zelfvertrouwen.

Bron: Horsenetwork

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook