Fryso zadels: meer dan 20 jaar vakmanschap • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Fryso zadels: meer dan 20 jaar vakmanschap

Hennie Roffel met KFPS dekhengst Walt 487, rijden verdienstelijk in de Zware Tour met een Fryso Zadel.

Fryso is niet voor niets het meest gebruikte zadel bij het Friese paard. Eigenaren Sybren Minkema en Elzelien Renssen zijn beide zeer ervaren in het rijden van Friese paarden op hoog niveau in de sport. Ze vertalen wat ze zien en horen doorlopend om hun product te verbeteren en aan te passen.

Wat maakt het Fryso zadel zo speciaal?

Fryso zadels zijn met de hand vervaardigde kwaliteitszadels met een houten verende boom, in plaats van een kunststof boom. Een houten boom geeft meer flexibiliteit om de beweging van het paard op te vangen en verdeelt de druk beter. Van meet af aan is bij Fryso schoudervrijheid een begrip. Fryso zadels bieden optimale schoudervrijheid en laten de ruggengraat vrij van druk. De zadels hebben een zachte zit en geven de ruiter het gevoel ‘bergop’ te kunnen rijden. “Als gebruiks- en praktijkmensen zijn wij constant bezig met innovatie. Het comfort van het paard en de wensen van de klant zijn hierin leidend”, aldus Sybren Minkema en Elzelien Renssen.

Het zadel aanmeten

Hennie Roffel met KFPS dekhengst Walt 487, rijden verdienstelijk in de Zware Tour met een Fryso Zadel.

“We hebben een speciale zadelpasservice en staan in nauw contact met de mensen die in Engeland onze zadels maken. Alles wordt met de hand gemaakt en het frequent bezoeken van de werkplaatsen is dan ook een cruciaal onderdeel van ons werk.”

Volgens Sybren en Elzelien kun je zadels aanmeten in theorie wel leren. “Maar het gaat om dat ‘extra’. Dus het gevoel dat je hebt bij paard en ruiter, de kennis en ervaring van de materialen: het leer, de gebruikte bomen en de singelaansluiting en hoe je dat moet overbrengen aan de maker in Engeland. Belangrijk bij het zadelpassen is de optimale combinatie te vinden voor zowel het paard als de ruiter. Beide kunnen hun beperkingen hebben. Alleen de kennis en ervaring van de zadelpasser en het uitproberen door paard en ruiter leiden uiteindelijk tot de juiste match.”

Veel invloed op prestaties

Uit ervaring weten ze bij Fryso dat een passend zadel erg belangrijk is. “Het gaat om balans. Is er disbalans, dan krijg je ruiters met blessures en paarden die niet optimaal kunnen bewegen. Je hebt dus kennis van de anatomie en het bewegingsmechanisme van zowel ruiter als paard nodig. Dat betekent goed luisteren, goed kijken en soms ook voelen. Ervaring is erg belangrijk om te komen tot een goed advies.”

Niet alleen voor Friese paarden

Karlijn van Vugt (Hippisch Centrum Eelde) met Happy Hando (v. Diëgo), Karlijn rijdt meerdere paarden met een Fryso Comfort zadel.

Fryso zadels worden op maat gemaakt. “En niet alleen voor Friese paarden. We komen ook veel bij KWPN’ers en andere paardenrassen. Al meer dan twintig jaar meten wij zadels aan door het hele land en over de grens. Daarbij zoeken wij voor paard en ruiter een passende oplossing. Denk bijvoorbeeld aan paarden met een hoge schoft, korte Lusitano’s en robuuste dressuurpaarden. Zij krijgen met een Fryso zadel ultieme bewegingsvrijheid.”

De zadelopvulservice wordt ook ingeschakeld door mensen die een ander merk gebruiken. “Zij weten ons te vinden, omdat ze onze vakkennis en wijze van werken erg waarderen. Service en klanttevredenheid is onze drive, samen met comfort en pasvorm voor het paard.”

Luxe dressuurzadel

Het Fryso Comfort AE Special dressuurzadel is uitgevoerd met een kort panel. Het zadel is uitvoerbaar in zes verschillende boombreedtes. Van narrow tot extra wide. De breedte van het tunnelkanaal is conform de boombreedte. Deze variatie maakt het zadel zeer geschikt voor verschillende types paarden. Door het korte panel is het ook geschikt voor korte paarden.
Voor de ruiter heeft het zadel een ‘forward seat’. Hierdoor kan de ruiter makkelijker voorin het zadel blijven zitten met een ontspannen zit en beenligging. Het monoblad systeem geeft de ruiter meer contact met het paard. Het design zweetblad geeft het zadel een luxe moderne uitstraling. Het zadel is uitvoerbaar met verschillende lengten en types wrongen. De Comfort AE Special is verkrijgbaar in diverse kleuren en je kunt ook jouw persoonlijke wensen erin verwerken, zoals lak en Swarovski stenen!

Op zoek naar een passend zadel?

Er wordt veel gebruikgemaakt van de pas- en meetservice. Sybren Minkema komt ook graag bij jou langs! Sybren en de andere medewerkers helpen ruiters door het hele land. Je kunt telefonisch een afspraak plannen via 0512-38 20 75

www.frysozadel.nl of www.tweespan.nl

Bron: Dressuur samen met Fryso zadels

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook