Focus op je gevoel • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Focus op je gevoel

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Er zijn een hoop dingen, die je als ruiter nodig hebt om goed te leren rijden en gevoel is daar een van. Nu heeft de ene ruiter van nature meer gevoel dan de andere ruiter, maar gelukkig kun je het verbeteren.

Onzichtbaar

Gevoel is een beetje lastig om uit te leggen omdat het onzichtbaar is. Je kunt vaak zien dat een ruiter met veel gevoel rijdt als zijn paard fijn gaat en de hulpen klein zijn, maar dan zie je eigenlijk het resultaat van het gevoel hebben.

Kennis

Om goed te kunnen rijden heb je ook kennis nodig en je moet weten wat je in theorie moet doen en waarom, maar als je dat weet, dan moet je je hoofd eigenlijk uitschakelen bij het rijden. Dat klinkt misschien een beetje vaag, maar volgens fysiotherapeut Frauke Behrens is dat een hele goede manier om je gevoel te verbeteren.

In het moment

Wanneer je weet welke hulpen je moet geven en welke oefeningen je moet doen om je paard op zijn en je eigen niveau goed te kunnen trainen, dan kun je volgens Frauke het beste proberen om in het moment te blijven met rijden. Je kunt dan reageren op wat je paard op dat moment nodig heeft en dan voelen of je hulpen het effect hebben dat ej wilt.

Hoge verwachtingen

Het ‘minder denken en meer gaan rijden’ is niet alleen goed omdat je als je te lang nadenkt over de hulpen en de mogelijke reactie van je paard daarop, vaak te langzaam bent in je reactie, maar het is ook goed om spanning in je eigen lichaam te voorkomen. Wanneer je namelijk hoge verwachtingen hebt, dan veroorzaakt dat ook een stukje spierspanning in je eigen lichaam. En wanneer je gespannen bent, kun je niet meer goed voelen, dus ga je grotere hulpen geven en gaat je paard ook anders reageren. Het betekent niet dat je niet meer kunt presteren met je paard, maar meestal wel dat je onder je kunnen blijft met je paard, omdat je allebei niet voldoende losgelaten en ontspannen bent.

Ontspannen

Ontspanning en losgelatenheid zijn dus niet alleen belangrijk voor je paard om goed te kunnen presteren, het is ook iets dat je als ruiter zelf na moet streven. Hoe losser je bent als ruiter, hoe beter je aanvoelt wat je paard nodig heeft en hoe sneller je kunt reageren op wat je voelt. Het is dus niet alleen goed om te zorgen dat je fysiek soepel en in een goede conditie bent, ook mentaal moet je leren om in het moment te blijven bij je paard, dan ontwikkel je je gevoel en kun je steeds verfijnder gaan rijden.

Bron: Reiterrevue

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook