Focus is ook vooruitkijken • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Focus is ook vooruitkijken

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Wanneer je aan focus denkt bij het rijden is dat niet alleen zorgen dat je je goed op je paard kunt concentreren en je daarbij niet af laten leiden. Focus is ook het grote doel voor ogen houden zodat je in de goede richting blijft werken met je paard en – op de korte termijn – zorgen dat je voldoende vooruit kijkt.

Voorkomen

Wanneer je als ruiter namelijk voldoende vooruit kunt kijken, dan kun je soms zorgen dat je bepaalde problemen voorkomt. Niet alleen omdat je als je vooruitkijkt letterlijk iets kunt zien dat op je weg komt, maar omdat je door vooruit te kijken figuurlijk ook dingen aan kunt zien komen.

Zorgen dat je goed kunt zitten is daarbij erg belangrijk, want als je je paard goed kunt volgen, dan voel je wanneer hij bijvoorbeeld een beetje spanning opbouwt of zich een beetje meer gaat vasthouden. Wanneer je daar dan direct iets aan doet, dan kun je vaak met een hele kleine hulp al zorgen dat je paard los blijft of dat hij zijn aandacht bij jou houdt en dan kun je verder met het werk. Doe je dat niet of pas een paar passen later, dan is er een grotere hulp nodig of misschien wel een extra volte om de aandacht terug te krijgen of om je paard los te houden. Dat is zonde.

Citaat

Dressage Today gebruikte daarom onderstaand citaat van Jan Brons als reminder: ‘Focus is jouw capaciteit om vier tot vijf passen van tevoren te kunnen kijken wat er gaat gebeuren, zodat je – als er iets net niet helemaal goed begint te gaan – dingen hebt opgelost voordat het echt verkeerd gaat’.

Bron: Dressagetoday

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook