Fit zijn om een leven lang te rijden • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto; Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

In de paardensport heb je als ruiter het voordeel dat je vaak heel lang kunt blijven rijden en dat leeftijd eigenlijk geen beslissende factor is zoals met veel andere sporten wel het geval is. Alhoewel het natuurlijk fijn is als je het geluk hebt dat je gezond bent en blijft is dat niet de enige voorwaarde om tot op latere leeftijd mee te kunnen blijven doen.

Maak het prioriteit

Horse-illustrated sprak met de 77-jarige Denny Emerson en vroeg naar zijn ‘geheim’. De Amerikaanse ruiter won individueel WK-goud eventing en won ook een keer de Tevis Cup (endurance) en traint nog steeds dagelijks een aantal paarden. Zijn eerste tip is om het rijden prioriteit te maken. “Veel mensen willen rijden wel een prioriteit maken, maar dan komt er van alles tussen. Je moet echt wel zelf zorgen dat het gebeurt.”

Fit en veilig

Volgens Emerson moet je zorgen dat je fit blijft als ruiter en dat je zo veilig mogelijke keuzes maakt. “Draag een cap, zorg dat je een goede conditie hebt en dat je een paard rijdt dat bij je past, zowel qua karakter als qua niveau. En zorg ook dat je een trainer hebt, die je goed kan begeleiden en bij kan staan”, aldus Emerson. “Als je zorgt dat je goed over je keuzes nadenkt, dan moet het echt mogelijk zijn om lang door te blijven rijden.”

De stal is een sportschool

“Als je in het zadel wilt blijven, onthoud dan dat ruiters ook atleten zijn en ga niet steeds meer aan de kant staan of zitten kijken naar hoe anderen het werk doen”, raadt Emerson aan. “Een van mijn goede vrienden begon pas met paardrijden toen hij 55 jaar was. Toen hij 72 jaar was begon hij met wedstrijden op B-niveau springen, maar toen hij 75 was reed hij mee op driedaagse evenementen. Hij was altijd bezig en verzette bergen werk. Niet omdat het leuk was zoals hij zelf zei, maar omdat hij wist dat het goed voor hem was.”

Paarden die geschikt zijn

“Zoek een passend paard. Niet een die je intimideert, maar juist een die je zelfvertrouwen helpt vergroten en het allerbelangrijkste, een waar je plezier mee hebt als je hem rijdt”, geeft Emerson mee. “Je kunt zelf bepalen hoe ver je wilt gaan met je paard, dat moet je doen omdat het goed voelt en niet omdat men iets verwacht.”

Wijsheid

Juist als je ouder wordt, beschik je vaak over meer wijsheid en dat helpt je om doordachte keuzes te kunnen maken. En wanneer je goed kiest kun je met een beetje mazzel heel lang blijven rijden.

 

Bron: Horseillustrated

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.