Etiquette voor in de losrijbaan • Dressuur Magazine
Algemeen

Wanneer je wedstrijden rijdt is het soms spannender om in de losrijbaan te rijden dan in de wedstrijdring. In de losrijbaan rijden vaak veel ruiters tegelijk en iedereen wil zijn paard op de beste manier voorbereiden. Het is natuurlijk belangrijk dat je je aan de bakregels houdt, maar er zijn nog wat (ongeschreven) etiquette-regels, die je kunt gebruiken om de losrijbaan voor jezelf en de anderen zo fijn en veilig mogelijk te houden.

Horse.co zette er een paar op een rij.

Stijgbeugels en de singel

Zorg dat je stijgbeugels op maat zijn en je singel vast zit voordat je de rijbaan binnenkomt. Als je je beugels op wedstrijd liever een gaatje korter hebt of als je thuis juist de dag van te voren met een gaatje kortere beugels hebt gereden, pas ze dan van te voren aan. Net als met je singel. Als je een paar keer moet nasingelen, stap dan eerst even buiten de rijbaan, zodat je niet alle paar passen stil moet gaan staan om dat nog aan te passen.

Geef ruimte

Ook wanneer je je netjes aan de regels houdt, kun je beter wel zorgen dat je genoeg ruimte overlaat bij het passeren. Wanneer je een tegemoetkomende ruiter, die aan de hoefslag rijdt heel dicht voorbij gaat, dan zou dat andere paard kunnen schrikken. Wees hoffelijk in het passeren.

Houd afstand

Wanneer een paard een rood lintje in zijn staart heeft weet je dat je afstand moet houden, maar ook bij paarden die dit niet hebben, kun je voor de zekerheid beter niet te dicht achterop rijden. Hoe braaf je eigen paard ook is, op het moment dat een van de paarden schrikt en je rijdt heel dicht op elkaar dan staan ze zomaar een keer bij de ander op de voeten.

Gezelligheid voor later

Bewaar de gezelligheid en het voor- of nabespreken van je proef met collega-ruiters voor later. Het is heel vervelend als twee ruiters met (half) lange teugel naast elkaar gaan stappen en daarbij ook nog gaan kletsen. De losrijbaan is om los te rijden en voor te bereiden op een proef, daar wil je dan wel de gelegenheid voor krijgen.

Trainers

Wil je met je trainer overleggen of kun je hem niet verstaan als hij aan de kant van de rijbaan staat, ga dan even buiten de rijbaan stappen voor dat overleg of rijd een volte in zijn buurt. Ga in ieder geval niet stilstaan op of net naast de hoefslag voor dat overleg. Je staat daarmee anderen enorm in de weg en je wilt zelf ook niet dat een ander dat doet.

Er gaat iets mis

Wanneer er iets mis gaat en iemand kan zijn paard niet of nauwelijks meer onder controle houden, geef die ander dan even de ruimte. Houd je eigen paard met zijn aandacht bij zijn werk, zodat hij niet mee gaat doen. Blijf zelf ook kalm en gefocussed op het loswerken van je paard.

Ogen en oren open

Houd je ogen en oren op terwijl je aan het rijden bent, zodat je bijvoorbeeld kunt horen dat de ringmeester je naam roept. Maar niet alleen daarom, ook om te merken wat er om je heen gebeurt met de andere paarden en ruiters. Wanneer je helemaal in jezelf gekeerd bent met rijden en je merkt niet wat er om je heen gebeurt, dan kan dat best gevaarlijke situaties opleveren.

Wees beleefd

Door de zenuwen kan het best zijn dat je wat anders bent dan normaal gesproken, maar wees aardig en beleefd tijdens het losrijden. Beleefd tegen de andere ruiters en aardig voor je paard én voor jezelf.

Bron: Horse.co

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.