Enkele tips voor succes • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Enkele tips voor succes

Foto: Quillemette Kraaikamp

Wanneer je naar een topruiter kijkt als die aan het trainen is, dan kun je wel eens het gevoel krijgen dat je graag zijn of haar manier van rijden na zou willen doen, omdat je ook graag wilt dat jouw paard zo fijn gaat lopen. Dat is vaak een mooi streven en in ieder geval een beetje inspiratie en motivatie voor je eigen training, maar toch is het in de praktijk vaak iets lastiger dan je misschien denkt.

Onzichtbaar

Juist het werk voorafgaand aan dat succes is het werk dat interessant is om te kopiëren, want het succes dat je ziet wanneer iemand op wedstrijd is, is het gevolg van het goede voorwerk en de dagelijkse training. Het succes is een gevolg daarvan en daarom lastiger om na te doen.

Algemene tips

Toch zijn er wel een aantal belangrijke lessen die je kunt leren van topruiters die vrij algemeen zijn zodat bijna iedereen er iets aan heeft. Horse and Hound verzamelde een paar van deze tips en zette ze op een rijtje.

Niet druk maken over wat je niet kunt controleren

De eerste tip is om je niet druk te maken over dingen waar je toch geen invloed op hebt. Of het nu gaat om de jury, de concurrent, het weer of de omstandigheden om de baan. Wanneer je je daar over zorgen gaat maken, verlies je de focus op wat je wel kunt doen. Goed rijden, zorgen dat je je paard goed voorbereidt en dat je hem fijn loswerkt, dan heb je de beste kans om een mooie proef neer te zetten. Als je je af laat leiden, gaat dat ten koste van je eigen prestatie.

Een trainer zoeken, die goed is voor je ego

Natuurlijk is het belangrijk dat je een klik hebt met je trainer en dat je hem vertrouwt, maar je kunt beter niet een trainer uitkiezen omdat hij je ego streelt. Je hebt er namelijk niets aan als je trainer je steeds zegt hoe goed je bent en hoe goed je paard is, hij moet je helpen om het beste eruit te halen, ook als je dan een keer met een minder gevoel over jezelf van je paard afstapt. Als iemand zegt dat je iets heel goed doet terwijl dat niet zo is, dan is dat hetzelfde als spieken op een examen, je hebt er eigenlijk niets aan.

Lange termijn

De training van je paard is niet in een handomdraai een succes. Je moet steeds ergens naartoe werken en ook geduld hebben om je paard en jezelf te laten groeien. Het heeft geen zin om dingen af te raffelen, want uiteindelijk bereik je dan minder dan wanneer je de tijd neemt en je paard ook de tijd geeft.

Fit

Het is ook goed om te zorgen dat je paard niet fitter is dan jij zelf, maar dat je evenveel aan je eigen conditie werkt als die van je paard. Natuurlijk moet je je paard zo trainen dat hij zijn werk goed kan doen, maar je maakt het hem een stuk makkelijker als je zorgt dat je zelf fit bent, een goede conditie hebt en zo los in je lijf dat je hem kunt volgen.

Bron: Horseandhound

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook