Emile Faurie over lesgeven, stappen en belonen • Dressuur Magazine
Algemeen
Emile Faurie Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

De Britse Grand Prix-ruiter Emile Faurie is niet alleen al heel wat jaar actief als ruiter op het hoogste niveau, hij is ook heel actief als trainer. Dat lesgeven doet hij niet alleen om brood op de plank te krijgen, hij gebruikt het ook om er zelf een betere ruiter van te worden. Horsemagazine verzamelde een paar tips, die Faurie gaf op een clinic

Leren van observeren

“Ik denk dat je van lesgeven aan anderen zo ontzettend veel kunt leren, dat het gewoon een nadeel zou zijn als je het niet zou doen. Ik leer zo veel van kijken en observeren vanaf de grond en daarvan kan ik veel ook gebruiken voor mijn eigen rijden”, vertelde de Brit. “Lesgeven doe ik dan ook elke dag, gemiddeld genomen zo’n vijf uur.”

Simpel

Faurie houdt het graag simpel als hij rijdt of lesgeeft. “Er bestaan geen wonderen en er is geen toverstaf. Het gaat om opleiding, om duidelijk zijn naar je paard. Als ik een hulp geef, gaat mijn paard deze dan begrijpen?”

Stappen

In het begin van een training probeert Faurie altijd zo lang mogelijk te stappen. “Thuis laat ik mijn paarden altijd eerst een tijd stappen op de galopbaan. Ik weet nog dat Herbert Rehbein altijd zei ‘hoe langer ze in het begin stappen, hoe langer ze goed blijven’. Een lange teugel in stap en proberen om ze grote stappen te laten maken waarbij ze zich door hun lijf naar je hand toe strekken.”

Gebruik je stem

Belonen is een essentieel onderdeel van de training. Wanneer je een paard beloont voor zijn moeite dan gaat hij alleen maar meer zijn best doen. Er zijn veel manieren om je paard te belonen, maar het is vaak het beste om je paard met je stem te belonen volgens Faurie: “Het duurt vaak heel lang voordat een paard voldoende in balans is om hem een klopje te geven met je hand, gebruik daarom liever je stem.”

Vele manieren mogelijk

Je kunt een paard op veel manieren trainen en opleiden, maar er is één ding waarover geen discussie  moet bestaan en dat is het welzijn van het paard. Het doel van de training moet zijn om sterke en gezonde paarden te ontwikkelen.

Bron: Horsemagazine

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.