EK Rotterdam: Jureren van de galop-pirouette • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

EK Rotterdam: Jureren van de galop-pirouette

Foto: www.arnd.nl

Eind augustus vindt in Rotterdam het EK dressuur plaats. Via de app ‘Spectator Judging’  kan je thuis of op de tribune mee jureren. Maar wat is nou eigenlijk een goede piaffe? Hoe ziet een passage voor een 9 eruit? En wanneer geef je een 4 voor de wissels? Deel twee in de serie over jureren op GP-niveau.

In elke GP proef zitten pirouettes in galop, die altijd dubbel meetellen voor de eindscore. In een kür op muziek kunnen combinaties ook pirouettes in passage en piaffe laten zien, maar dat hoeft niet. Wat is belangrijk bij het beoordelen van een galop-pirouette?

Vooral doorgaan!

Ten eerste moet het paard blijven galopperen. Als het dier stilvalt of gaat draven, levert dat een dikke onvoldoende op. In het verlengde daarvan zit de takt en regelmaat; een paard moet sprong houden terwijl hij de pirouette draait. Op Grandprixniveau moet een pirouette bovendien piepklein zijn, de cirkel die de achterbenen beschrijven mag niet groot worden. Sommige GP-combinaties maken een diameter van nauwelijks een meter.

In een pirouette voor een hoog cijfer buigt een paard bovendien flink door de sprongen laat de achterhand zakken. De voorhand rijst en het lijkt alsof het paard ‘gaat zitten’. Bij dit alles moet natuurlijk ook de aanleuning nog mooi stabiel blijven en niet te diep. Tenslotte moet een paard dit alles ook nog zonder enige spanning of verzet laten zien.

Wat vind jij?

Kijk eens naar het eerste filmpje hieronder en noteer je cijfer voor elk van de drie combinaties. De eerste twee rijden een GP Spécial proef, waarbij ze ook nog negen wissels om de pas moeten maken tussen de twee pirouettes in. In het artikel van vorige week kun je zien hoe je die moet beoordelen. De laatste combinatie rijdt een ‘gewone’ Grandprixproef, zij hoeft slechts één vliegende wissel tussen de twee pirouettes te maken, waarvoor ze ook een apart cijfer krijgt. Je mag het filmpje best een paar keer bekijken, indien nodig.

Een 3,8 of een 8,3?

Er zat een pirouette bij die slechts een 3,8 kreeg, maar ook eentje die precies het omgekeerde cijfer in ontvangst mocht nemen. Weet jij al welke dat was? En welke pirouettes waren prima genoeg voor een ruime voldoende, maar verder niet zo heel bijzonder? Je ziet het in het tweede filmpje hieronder.

Lees ook
EK Rotterdam: Jureren van de wissels (deel 1)

Het EK Dressuur vindt plaats van 19 t/m 24 augustus in Rotterdam. Je kunt de app ‘Spectator Judging’ downloaden in de App Store of via Google Play.

Bron: Dressuur.nl / Clipmyhorse.tv

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back on Track

Lees ook