Eikenprocessierups en paarden + hooi • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Eikenprocessierups en paarden + hooi

Foto: www.arnd.nl/Lisa Dijk

De eikenprocessierups-plaag heeft een grote omvang aangenomen. Zoals inmiddels bekend, kunnen niet alleen mensen, maar ook paarden flink last krijgen van de haartjes van de rups. Wat kan je hiertegen doen? En hoe zit het eigenlijk met hooi dat uit de buurt van ‘besmette’ bomen komt?

De meest voorkomende symptomen bij paarden zijn hevige jeuk, roodheid, een gezwollen huid, of zelfs een zwelling van de tong, lippen en ogen. Wanneer er bijvoorbeeld een dag veel wind staat, kan het gebeuren dat de brandharen van de processierups ook terecht komen in het voer, hierdoor kan de zwelling in de mond – of zelfs de rest van het maag/darmkanaal – ontstaan. Neem in zo’n geval, of bij zeer hevige jeuk of benauwdheid, altijd even contact op met je dierenarts. Het is ook raadzaam een bestrijdingsdienst in te schakelen wanneer er een besmette eikenboom in de buurt staat.

Hoe zit het met hooi?

Dat we onze paarden liever niet bij een besmette boom in de buurt laten grazen is duidelijk, maar hoe zit het eigenlijk met hooi dat in de buurt van zo’n boom gemaaid en binnengehaald wordt? Het advies is dat het deel van het weiland direct grenzend aan besmette eikenbomen (binnen 20 meter) moet worden afgezet. Ook in het hooi dat hier vanaf komt kunnen nog brandharen zitten, en het wordt dus aangeraden dit niet te gebruiken en dit hooit te scheiden van de rest. Wanneer er bijvoorbeeld veel wind staat, kunnen de haren zelfs nog verder terecht komen.

Bron: www.processierups.nu / Lingehoeve diergeneeskunde

Eén reactie op “Eikenprocessierups en paarden + hooi

  • rackingamazone

    Super vervelend, want je ziet de brandhaartjes niet. Net had ik een nieuwe wei voor mijn twee paarden, en ik en mijn paarden hadden nooit eerder last van de EPrups (er zijn ook andere benamingen gangbaar) gehad. Mijn jonge merrie ging nauwelijks meer grazen, de mest werd losser en natter, nog net niet alarmerend. En zij kon vroeger niet ophouden met eten! Ze kreeg rare bultjes vooral op haar neus, toen begonnen ze allebei lichte snotterende neuzen te krijgen, 6 weken hebben ze op die wei gestaan. Mijn oude merrie (23 jaar) begon raar te hoesten, toen raakte ik in paniek en gelukkig had ik snel een andere plek, verhuisd en nu na twee weken gaat het beter maar mijn jonge merrie is nog steeds niet 100% goed. Ze had nu ook een ontstoken oog, maar het is niet duidelijk of dat door een brandhaartje komt of een andere oorzaak heeft. Zelf had ik ook heel veel last van jeuk op mijn handen, mijn armen, buik, schouders, nek. Mijn advies: als je paard onder de eikenbomen graast en er zitten nesten van de EPrupsen in, haal ze daar maar weg bij de minste symptomen.

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook