Een paar 'echte' ruiter-blessures • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto: Arnd Bonkhorst www.arnd.nl

Als ruiter is het een van je grootste verantwoordelijkheden om te zorgen dat het je paard goed gaat en dat hij zo lekker mogelijk in zijn vel zit. Met een goede training en goede verzorging kun je in ieder geval de kans op blessures proberen zo klein mogelijk te houden zodat je optimaal van je paard kunt genieten.

Op zichzelf zijn ruiters soms iets minder zuinig en er zijn dan ook een paar van die typische ruiter-blessures, die niet zo vaak bij ‘gewone’ mensen voorkomen. Horse and Hound zette er een paar op een rij.

Blauwe tenen

Een paar blauwe tenen, een paar missende teennagels of een gekneusde voet omdat je even met je gewone schoenen je paard uit de stal haalde en hij ergens van schrok.

Kapotte vingernagels

Mooie vingernagels en paarden is iets dat niet vaak samen gaat. Er breekt regelmatig wel een stukje af en voordat dat weer netjes terug is ben je alweer van drie andere vingers je nagels kwijt.

Blaren

Wat ook een typische ruiterblessure is, zijn blaren aan de binnenkant van je hand, die je oploopt als je paard een keer wegspringt. Nee loslaten doe je niet als ruiter, maar als dat touw dan een stuk door je hand schuurt, dan zijn je vingerafdrukken wel tijdelijk minder zichtbaar.

Irritatie plekken

Als je dan lekker in de zomer je korte broek aantrekt als je niet aan het rijden bent en je loopt met hooi en stro te sjouwen, dan zie je dat daarna vaak terug in allerlei irritatie-plekken op je huid. En dat blijft dan ook lekker een paar dagen zitten.

Roze ogen en schrale huid

Net als je een van de achterhoeven van je paard aan het uitkrabben bent, dan zit er ergens een vlieg en ja hoor, zwiept hij vol zijn staart in je gezicht. Of wanneer je je paard net gewassen hebt in de zomer en zijn staart is nog nat als er een vlieg precies aan jouw kant op zijn buik zit. Dan krijg je vaak ook de volle laag.

Pijn in spieren, waarvan de meeste niet weten dat ze daar spieren hebben

Spierpijn tot bovenin je liezen of in je buik, schouders en nek. Spierpijn op plekken waarvan veel mensen niet eens wisten dat ze daar spieren hebben zitten. Krom lopen van die spierpijn, maar uiteraard niet kunnen wachten om weer zo’n fijne les of clinic te rijden.

Bron: Horseandhound

1 reactie op “Een paar ‘echte’ ruiter-blessures

  1. LVb schreef:

    Als para equestrian ruiter kan hoofdpijn soms ook een rol spelen. Toch blijft het een leuke sport!

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.