Een paar dingen die succesvolle ruiters gemeen hebben • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto: Quillemette Kraaikamp

Wanneer je kijkt naar ruiters, die succesvol aan de top rijden met hun paarden, dan probeer je vaak ‘af te kijken’ hoe zij dingen aanpakken en neem je daar een voorbeeld aan. Toch is dat lastiger dan het lijkt, omdat je ze maar kort aan het werk kunt zien met hun paard en je de dagelijkse gang van zaken meestal niet mee kunt krijgen.

Terwijl de inspiratie die je op kunt doen door te kijken echt een aanvulling kan zijn op je rijden, kun je nog meer leren van succesvolle ruiters. Horse and Hound ontdekte namelijk een aantal dingen, die succesvolle ruiters gemeen hebben: de dingen die ze niet doen. En zette dat op een rijtje.

Geen zorgen over het niet controleerbare

Succesvolle ruiters maken zich niet druk over zaken waar ze geen controle over hebben, maar focussen zich op wat ze zelf kunnen en moeten doen om zo goed mogelijk te rijden. Wanneer je op het losrijterrein kijkt naar andere ruiters met paarden waarvan je denkt dat ze beter zijn dan jouw eigen paard en je maakt je daar druk om, dan verspil je tijd en energie. Die had je ook in je eigen warming-up kunnen stoppen.

Onmiddellijk resultaat

Succesvolle ruiters weten dat de opleiding van een paard tijd kost en zij verwachten dan ook geen onmiddellijk resultaat.

Geen trainer voor hun ego

Succesvolle ruiters zoeken een trainer, die ze kan helpen om zich verder te ontwikkelen en niet een trainer, die goed is voor hun eigen ego. Iedereen vindt het fijn om complimenten te krijgen, maar als er tegen je wordt gezegd dat iets goed gaat terwijl het niet zo is, dan kom je niet verder. Dan blijf je stilstaan of zak je zelfs terug. Je hebt iemand nodig die voldoende ervaring heeft om je te kunnen helpen en niet bang is om te zeggen wat er zou moeten gebeuren.

Standvastig

Succesvolle ruiters zoeken niet alleen een trainer, die ze goed kan vertellen hoe het ervoor staat en wat ze kunnen doen, ze ruilen die trainer ook niet alle paar weken of maanden in voor een andere. Om je doel te bereiken heb je een systeem nodig in je training en als je steeds wisselt van trainer, dan wissel je bijna automatisch ook steeds van aanpak. Daarmee belemmer je jezelf om er echt voor te gaan en alles eruit te halen.

Betere atleet

Succesvolle ruiters verwachten niet dat hun paard een betere atleet is dan zij zelf. Je paard moet jou dragen en terwijl hij dat doet moet hij prestaties leveren. Dus zorgen dat je je paard zo min mogelijk in de weg zit draagt een belangrijk steentje bij aan het succes. Daarvoor moet je ook over balans, lichaamskracht en uithoudingsvermogen beschikken.

Bron: Horseandhound

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.