Een paar dingen, die je wil weten als je begint • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Een paar dingen, die je wil weten als je begint

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Wanneer je iets nieuws moet leren is ervaring opdoen de beste manier om het je eigen te maken. Ervaring waarbij je voelt hoe het moet en ook ervaring waarbij je leert hoe iets niet moet zijn allebei heel leerzaam.

Omdat je om goed te leren rijden niet bij alles het wiel opnieuw hoeft te vinden en je ook veel kunt leren van ervaringen van iemand anders, die je kan vertellen dat je iets wel of juist niet zou moeten doen, verzamelde Horse and Hound een paar wijsheden.

In het zadel

Rijden leer je door tijd in het zadel door te brengen. Natuurlijk is het fijn als je het je kunt veroorloven om bij de beste trainers te rijden en als je zorgt dat je veel kennis opdoet over het hoe en waarom bij het rijden, maar om echt te leren rijden moet je ook echt rijden. Dat betekent ook oefenen tussendoor en huiswerk doen dat je in je lessen krijgt voor tussendoor.

Vertrouwen

Alles is makkelijker wanneer je vertrouwen in jezelf hebt. Neem dus ook de tijd om dat vertrouwen op te bouwen, zowel voor jezelf als voor je paard. Ga pas een stapje verder als het voorgaande echt bevestigd is. Je zult niet de eerste zijn, die te snel en te veel wil en dan een terugval krijgt omdat je onzeker wordt. Begin bij het begin en bouw het stapje voor stapje op, dan heb je altijd iets om op terug te vallen en dat geeft vertrouwen en houvast.

Wees duidelijk en consequent

Wees altijd duidelijk in wat je van je paard vraagt. Zorg dat je de hulpen consequent op dezelfde manier geeft en wees ook consequent in wat je van jezelf en je paard verwacht. Als hij de ene keer wel en de volgende keer niet hoeft te doen wat je vraagt, dan wordt hij daar onzeker van. Heb je je dag niet, leg dan de lat lager voor die dag of doe iets heel anders dan je van plan was, maar wees nog steeds consequent in wat je doet.

Uitrusting

Je hebt een goede basisuitrusting nodig als ruiter en een goede basisuitrusting voor je paard, maar daarvoor hoef je niet de halve ruitersportzaak leeg te kopen. Investeer in spullen van goede kwaliteit en onderhoud het goed, dan doe je er lang mee. Je gaat niet beter rijden als je overal de duurste variant van koopt, dan kun je je geld beter investeren in goede begeleiding.

Iedereen is anders

Ieder mens is anders en dat geldt ook voor instructeurs en ruiters. Een instructeur kan volgens een systeem werken dat goed bij je past of juist niet en hij kan een manier van lesgeven hebben dat wel of niet past. Als je merkt dat jullie niet bij elkaar passen, zoek dan een andere instructeur, want dat is beter dan ontevreden zijn en blijven. Neem wel de tijd om aan elkaar te wennen en ga niet iedere paar weken veranderen, dan blijf je nooit lang genoeg bij iemand om er echt baat bij te hebben. Blijf ook goed in gesprek en zorg dat je op een lijn zit qua verwachtingen van elkaar, dan kun je ook het beste uit jezelf halen.

Je bent nooit uitgeleerd

Het is misschien niet het eerste dat je wil horen als je net begint, maar het is wel belangrijk om te weten dat je nooit uitgeleerd bent met paarden. Telkens als je weer iets goed hebt geleerd, zelf of aan je paard, dan komt er weer iets nieuws of moet je iets nog verder verbeteren. Hoewel dat misschien overweldigend klinkt is het juist ook de uitdaging voor veel ruiters. Je blijft nieuwe dingen ontdekken en leren en hoe vaker je een een ‘wauw’-gevoel hebt gehad, hoe harder je ervoor aan het werk wilt om het weer te beleven.

Bron: Horseandhound

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook