Een goede warming-up is het halve werk • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Een goede warming-up is het halve werk

Vol enthousiasme aan je training beginnen is begrijpelijk, je hebt er immers zin in. Maar het is belangrijk dat je de tijd neemt om je paard op te laten starten. Voordat je aan de zwaardere oefeningen begint, is een goede warming-up van belang. Lichte Tour amazone en trainster Floor Vos vertelt waarom een goede warming-up van belang is en vertelt hoe haar warming-up eruitziet.

Wanneer we zelf gaan sporten zorgen we ook voor een goede warming-up. We stretchen onze spieren zodat ons lichaam is voorbereid op zwaardere oefeningen en beter kan presteren. Dit is voor paarden net zo belangrijk. Natuurlijk willen we allemaal dat ons paard beter gaat lopen, tijdens de training. Dat kan alleen als het paard ‘warm’ is. Daarom is een goede warming-up het halve werk.

Waarom is de warming-up zo belangrijk voor je paard?

“Ik vind het belangrijk om mijn training ontspannen te beginnen, waarbij mijn paard relaxed op eigen benen loopt. Een goede warming up zorgt ervoor dat je paard lekker los in zijn lijf is en dat zijn spieren en pezen zijn opgewarmd, voordat je hem meeneemt in zwaardere oefeningen. Ik besteed minimaal twintig minuten aan mijn warming up. Hierdoor verklein je de kans op blessures. Mijn totale training duurt meestal een halfuur tot drie kwartier.”

Floor Vos
Foto: Rick Eibergen

Oefeningen

“In stap schakel ik veel in tempo, zodat ik vanaf het begin af aan controleer of mijn paard scherp op mijn hulpen reageert. Dit doe ik in een voorwaartse, neerwaartse houding. Hierin neem ik ook kleine stukjes wijken mee en schouderbinnenwaarts, zodat ik controleer of het paard ook een goede reactie geeft op mijn zijwaartse hulpen. Wat ik meeneem: een paar passen wijken – stukje rechtmaken – en weer een paar passen wijken.”

“In de draf maak ik ook veel tempowisselingen. Ik rij veel op de binnenhoefslag om te controleren of mijn paard recht op twee teugels loopt en recht tussen twee benen is. Ik vind het belangrijk dat hij goed op eigen benen loopt. Ik laat het paard in een voorwaarts-neerwaartse houding lopen en probeer die houding vervolgens wat af te wisselen, door bijvoorbeeld laag en lang te rijden en vanuit daar pak ik hem weer iets meer op, met het neusje eruit. Zo controleer ik of mijn paard mijn hand wil volgen en of ik hem in elke gevraagde houding kan plaatsen. Deze oefening pak ik ook in de galop mee.”

“In alle 3 de gangen neem ik ook veel buigoefeningen mee zoals voltes en slangenvoltes. Hierin controleer ik of het paard voldoende in zijn lengtebuiging heeft en maak ik hem soepeler om mijn binnenbeen.”

Meer gedragenheid

“Vanuit hier werk ik aan meer gedragenheid. Ik vind het belangrijk dat ik de souplesse en ontspanning kan bewaren van het losrijden. Op sommige dagen ben ik alleen maar aan het losrijden, andere dagen pak ik na het losrijden meerdere oefeningen mee. Alles is afgestemd op de graad van africhting en het niveau van het paard.”

Verschil in paard

“Tijdens het losrijden merk ik zeker verschil in mijn paarden. De een heeft een langere warming-up nodig dan de ander. Het ene paard kun je al vrij snel oppakken, waardoor je hem ook eerder mee kan nemen in de oefeningen. De ander heeft langer de tijd nodig, om los in zijn lijf te worden. Maar bij ieder paard zorg ik ervoor dat ik ruim de tijd neem voor een goede warming-up.”

Rode draad

“Een valkuil kan zijn, dat je tijdens je warming-up direct het fijne gevoel wil hebben van het einde van je training, de dag daarvoor. Dit gaat niet op. Tijdens de warming-up kom je samen met je paard in een bepaalde flow waardoor je dit fijne gevoel gedurende jouw training bereikt. De rode draad door mijn warming-up is: houd het simpel en bouw vanuit daar steeds een stapje verder.”

Volgende week vertelt Floor Vos wat de essentie van een cooling-down is, na je training. Net als de warming-up, zorgt een optimale cooling-down voor het verkleinen van de kans op blessures bij je paard.

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook